Comisia Europeană a respins miercuri afirmația lui Mark Zuckerberg, șeful Meta, conform căreia legile Uniunii Europene privind datele cenzurează rețelele de socializare și a declarat că acestea solicită doar platformelor mari să elimine conținutul ilegal, transmite Reuters. Utilizatorii din UE vor continua să beneficieze de informații provenite din verificarea independentă a conținutului postat în Statele Unite.
Meta Platforms și-a eliminat programele de verificare a faptelor din SUA, iar CEO-ul său a declarat că va colabora cu președintele ales Donald Trump pentru a respinge cenzura în întreaga lume.
„Europa are un număr din ce în ce mai mare de legi care instituționalizează cenzura și îngreunează construirea de ceva inovator acolo”, a declarat Zuckerberg.
Comisia Europeană, executivul UE, a declarat că Legea sa privind serviciile digitale nu obligă sau nu solicită platformelor să elimine conținutul legal, ci doar să elimine conținutul care poate fi dăunător, cum ar fi pentru copii sau pentru democrațiile UE.
„Respingem categoric orice afirmație de cenzură”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Zuckerberg a declarat că Meta va elimina verificatorii de fapte pentru Facebook, Instagram și Threads, începând din Statele Unite, și îi va înlocui cu un sistem de „note ale comunității” similar celui utilizat de X. Sistemul X permite contribuitorilor să scrie o notă pe o postare pe care o consideră înșelătoare. Nota este făcută publică dacă un număr suficient de contribuitori o apreciază ca fiind utilă.
Comisia a declarat că, pentru ca un astfel de sistem să poată fi utilizat în Uniunea Europeană, o platformă ar trebui să efectueze o evaluare a riscurilor și să o trimită executivului UE. Un purtător de cuvânt a declarat că UE nu a prescris forma pe care ar trebui să o ia moderarea conținutului și că notele comunității ar putea fi o posibilitate.
„Oricare ar fi modelul ales de o platformă trebuie să fie eficient, iar acest lucru este ceea ce analizăm… Așadar, verificăm eficacitatea măsurilor sau a politicilor de moderare a conținutului adoptate și puse în aplicare de platforme aici, în UE”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Comisia a afirmat că utilizatorii din UE vor continua să beneficieze de informații provenite din verificarea independentă a conținutului postat în Statele Unite.