Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins luna aceasta un nou nivel record, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene să renunţe la măsurile de stimulare şi să majoreze dobânzile, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.
Conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 7,5% pentru luna aceasta. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ, în urmă cu un an, rata inflaţiei în zona euro era de 1,6%.
Creşterea inflaţiei în zona euro în aprilie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 38%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au urcat cu 6,4%, la bunurile industriale neenergetice au crescut cu 3,8%, iar cele la servicii cu 3,3%.
Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 3,9% în aprilie, de la 3,2% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 3,5%, faţă de 2,9% în martie.
Creşterea record a preţului energiei, care a dus la majorarea în aprilie a ratei inflaţiei în zona euro, se adaugă dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, avertizează analiştii.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 18 mai.