Rata inflației din Germania a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel din 1990

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Inflaţia în Germania a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării, în 1990, preţurile de consum înregistrând în medie o creştere de 7,9% în 2022, faţă de 2021, arată datele publicate marţi de Oficiul federal de statistica (Destatis), transmite DPA, citat de Agerpres.

Comparativ, în 2021 preţurile de consum au înregistrat în medie o creştere de 3,1%. Luni de zile, energia şi alimentele au fost principalele cauze ale creşterii preţurilor. Invadarea Ucrainei de către Rusia şi perturbările din lanţurile de aprovizionare au exacerbat situaţia economică deja tensionată în urma efectelor globale ale pandemiei.

Consumatorii din Germania au trebuit să plătească în decembrie cu 24,4% mai mult pentru energiei, faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţul alimentelor a urcat cu 20,7%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Deşi rata inflaţiei a înregistrat un nivel record ridicat în 2022, a încetinit în decembrie, preţurile de consum fiind cu 8,6% mai ridicate faţă de perioada similară din 2021, dar mai reduse faţă de nivelul de 10% din noiembrie şi de 10,4% din octombrie, conform Destatis.

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) a estimat recent că în 2023, rata anuală a inflaţiei se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024.

Va fi nevoie de o perioadă de timp între 18 luni şi doi ani pentru ca efectele majorărilor de dobânzi să se facă simţite. “De aceea trebuie să fac apel la răbdare în acest moment”, a declarat şeful Bundesbank.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Luna trecută, Bundesbank şi-a revizuit în creştere prognozele de inflaţie în Germania, de la 4,5% până la 7,2% pentru 2023, şi de la 2,6% până la 4,1% pentru 2024.

În condiţiile în care inflaţia în Germania, precum şi în ansamblul zonei euro, va rămâne peste ţinta de 2% până în 2025, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să acţioneze cu fermitate, declara recent Joachim Nagel. “În ceea ce priveşte zona euro pe ansamblu, nu trebuie să ne reducem eforturile de politică monetară destinate aducerii inflaţiei înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus preşedintele Bundesbank.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: