Rata inflației din SUA a crescut cu 4,4% în luna aprilie

drapel SUA dolari

Rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere în luna aprilie, după mai multe luni de scădere consecutivă, potrivit indicelui preţurilor de consum publicat vineri de Departamentul Comerţului şi care este utilizat ca indicator de referinţă de Rezerva Federală americană, informează AFP, citat de Agerpres.

În ritm anual, indicele preţurilor de consum a crescut cu 4,4% în luna aprilie, după un avans de 4,2% în luna martie. De la o lună la alta, ritmul de creştere a preţurilor a accelerat de asemenea în luna aprilie, până la 0,4%, de la un avans de 0,1% în luna martie. Datele oficiale sunt cu mult peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,3% în luna aprilie comparativ cu luna martie.

Pe categorii, preţul serviciilor a crescut mai mult decât cel al bunurilor. În plus, în timp ce creşterea preţurilor produselor alimentare a rămas aproape stabilă, preţurile la energie, în schimb, au înregistrat o creştere puternică.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea în luna aprilie, cu 4,7% în ritm anual şi cu 0,4% de la o lună la alta.

Indicele preţurilor de consum este indicatorul urmărit cu atenţie de Fed pentru a măsura inflaţia, pe care Fed ar dori să o readucă la un nivel de 2% pe an. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Banca centrală a SUA a adoptat mai multe majorări de dobândă în ultimul an, ducând-o de la un interval cuprins între 0 şi 0,25%, până la unul cuprins între 5% şi 5,25%.

Următoarea reuniune de politică monetară la Rezerva Federală americană este programată pentru 13-14 iunie iar oficialii Fed au opinii împărţite cu privire la ce urmează, să majoreze dobânzile, pentru a 11-a oară la rând, sau să ia o pauză pentru a vedea care sunt efectele majorărilor precedente de dobândă pentru a evita situaţia în care activitatea economică încetineşte prea mult, ceea ce ar crea riscul unei recesiuni.

Majorarea dobânzii de politică monetară a Fed va creşte automat dobânzile pentru împrumuturile acordate de bănci gospodăriilor şi companiilor. Atunci când gospodăriile şi împrumuturile se împrumută la dobânzi mai mari, consumul se reduce, ceea ce diminuează presiunile asupra preţurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: