Rata inflaţiei în Germania a atins în septembrie un nou nivel record

Redacția oct. 13, 2022 0 comentarii
Inflatie

Rata inflaţiei în Germania a atins în septembrie un nou nivel record, în urma majorării preţurilor la energie şi alimente, arată datele Oficiului federal de statistică (Destatis), transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut în septembrie cu 10,9% în ritm anual, de la un nivel de 8,8% în august. Nivelul inflaţiei în cea mai mare economie europeană este în line cu estimările analiştilor. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se aşteaptă ca indicele inflaţiei să rămână peste 10% în următoarele luni.

Şi în zona euro rata anuală a inflaţiei a ajuns în septembrie la nivelul record de 10%.

Conform Destatis, indicele anual al preţurilor de consum în Germania a urcat de la 7,9% în august la 10% în septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării.

Cel mai semnificativ factor care a accelerat majorarea inflaţiei l-a reprezentat creşterea semnificativă a preţurilor energiei, în condiţiile în care războiul din Ucraina a intensificat tendinţa. În septembrie, preţurile energiei au înregistrat un avans de 43,9% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţurile la alimente au urcat cu 18,7%, iar costurile cu transportul au înregistrat un avans de 14%, conform Destatis.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung, preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că nivelul persistent ridicat al inflaţiei este cea mai mare frână la adresa creşterii economice iar ratele dobânzilor vor trebui să crească şi mai mult.

Chiar dacă analiştii se aşteaptă la recesiune în Germania, şeful Bundesbank nu crede că va fi un declin semnificativ.

Pentru acest an, Bundesbank estimează un avans al economiei între 1,3% şi 1,5% şi o creştere aproape de zero anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *