Rata inflaţiei în Turcia a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni

Redacția ian. 3, 2023 0 comentarii
Inflatie

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit la 64,27% în decembrie, de la 84,39% luna precedentă, situându-se la cel mai redus nivel din martie 2022, conform datelor publicate marţi de Institutul de Statistică, transmite DPA, citat de Agerpres.

Economiştii se aşteptau ca inflaţia să crească la 66,53% în decembrie. În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit pentru a doua lună consecutiv, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

În decembrie, costurile legate de locuinţă au urcat în ritm anual cu 79,83%, în timp ce preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au crescut cu 77,87%. De asemenea, preţurile pentru mobilierul şi accesoriile pentru locuinţă a înregistrat un avans de 73,02%.

În ritm lunar, preţurile de consum au urcat cu 1,18% în decembrie. Inflaţia creşte în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *