În UE, rata riscului de sărăcie pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani care trăiesc în gospodării cu o intensitate a muncii foarte scăzută era de 64,0% în 2020, arată datele publicate azi de Eurostat. În România, aceasta a ajuns la 84,2%, una dintre cele mai mari din UE.
“Intensitatea muncii reflectă cât de mult au muncit toți membrii gospodăriei care au vârsta de muncă în comparație cu potențialul lor maxim. În general, cu cât intensitatea muncii într-o gospodărie este mai mare (cu cât oamenii sunt mai aproape de ocuparea deplină a forței de muncă), cu atât este mai mică probabilitatea de a fi în risc de sărăcie. Intensitatea muncii este indicată cu trei niveluri, de la foarte scăzută, la medie și foarte ridicată”, explică Eurostat.
În UE, rata riscului de sărăcie pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani care trăiesc în gospodării cu o intensitate a muncii foarte scăzută era de 64,0% în 2020. Această rată a variat de la 48,7 % în Danemarca și 49,9 % în Irlanda la peste 70,0 % din populația a nouă state membre ale UE. Ea a atins un vârf de 85,4% în Lituania, urmată de România (84,2%) și Letonia (80,6%).
Datele din 2020 pentru UE arată că ocuparea forței de muncă a contribuit la prevenirea căderii în sărăcie. Rata de risc de sărăcie a fost de 64,0% pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani care trăiesc în gospodării cu o intensitate foarte scăzută a muncii, față de 5,3% pentru persoanele care trăiesc în gospodării cu o intensitate foarte ridicată a muncii, în timp ce procentul pentru persoanele care trăiesc în gospodării cu o intensitate medie a muncii a fost de 23,6%.
În toate statele membre ale UE, s-a observat un model similar, ceea ce înseamnă că riscul de sărăcie a scăzut odată cu creșterea intensității muncii.