Ratingul BBB al Ungariei, menținut de Fitch, care nu și-a schimbat perspectiva negativă

Fitch agentie rating Sursa foto Fitch Sursa foto: Fitch

Agenția Fitch Ratings a acordat Ungariei ratingul BBB, care corespunde ratingului anterior, iar agenția de rating de credit nu și-a schimbat perspectiva negativă care indica o posibilă retrogradare, scrie portfolio.hu.

Agenția de rating subliniază că poziția externă a Ungariei s-a îmbunătățit semnificativ în acest an datorită scăderii prețurilor globale la gaze, dar dependența de Rusia rămâne un risc. Un alt risc major este incertitudinea legată de fondurile UE, experții Fitch așteptându-se în continuare la încheierea unui acord, dar momentul și valoarea fondurilor sunt incerte.

Analiștii firmei se așteaptă ca economia ungară să stagneze în acest an și apoi să înregistreze o medie de 3% pe an în 2024-25. Inflația ar putea scădea până la 8-10% până la sfârșitul anului, ceea ce face ca media anuală de 17,7% să fie de departe cea mai mare din UE și mult peste media de 6,4% a țărilor cu un rating similar.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 4,1% din PIB, ușor mai mare decât ținta guvernului de 3,9%, dar acest lucru se datorează previziunilor de creștere mai slabe. Aceștia subliniază că normele fiscale mai stricte ale UE ar trebui să aducă deficitul sub 3% cel puțin anul viitor.

Ei concluzionează subliniind că un nou pas negativ ar putea veni dacă Ungaria nu reușește să gestioneze riscurile la adresa politicii economice, a credibilității și a guvernanței, ceea ce ar putea duce la dezechilibre grave într-o situație dificilă.

În plus, inflația galopantă, deteriorarea competitivității și incertitudinea cu privire la poziția externă ar putea declanșa o retrogradare.

În schimb, ar fi de așteptat o evoluție pozitivă dacă s-ar îmbunătăți calitatea politicii economice și dacă guvernul ar introduce reforme care să abordeze dezechilibrele actuale și să împiedice acumularea de noi dezechilibre.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: