Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Ruşii vor să creeze panică pentru a creşte preţul gazelor

Razvan Nicolescu

Decizia ruşilor de a sista livrările de gaze pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza Uniunea Europeană şi de a crea panică pentru a creşte preţul gazelor pe pieţele spot, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

„Decizia lui Putin în privinţa sistării furnizării de gaz natural pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza UE fără a crea impact mare pe economia Rusiei şi aşa foarte afectată de sancţiuni. În plus, vrea să creeze panică cu impact pe preţurile spot”, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, Polonia urma să se decupleze în curând de livrările din Rusia după finalizarea unei noi conducte cu Norvegia, iar în Bulgaria clasa politică este foarte divizată în ceea ce priveşte condamnarea agresiunii din Ucraina.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„România trebuie să îşi vadă de planurile sale de a creşte producţia şi de a umple depozitele. În plus, trebuie regândite planurile de conectare de noi localităţi la reţelele de gaz natural. Aceste conexiuni trebuie înlocuite cu o campanie de optimizare a consumului şi electrificare a încălzirii susţinute din fondurile europene care zac nefolosite de ani buni”, consideră el.

Totodată, Nicolaescu crede că este puţin probabil ca ruşii să sisteze gazele pentru alte ţări.

„Trebuie, de asemenea, să fim conştienţi că Putin prin aceste sancţiuni îi condamnă pe ruşi să sufere şi mai mult din lipsa banilor pe care îi primeau de la europeni pe gaz. Din acest motiv, extinderea lor la o scară largă şi pe un termen lung, de exemplu prin includerea Germaniei, este puţin probabilă”, susţine el.

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, transmite Bloomberg.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei, mai scrie Bloomberg.

Decizia va duce la majorarea cererii de gaze, deoarece Polonia şi Bulgaria vor trebui să cumpere gaze pentru a înlocui livrările ruseşti, apreciază analiştii de la Jefferies Group LLC.

Atenţia analiştilor se îndreaptă acum spre alte capitalele europene, în special în Germania şi Italia, care sunt importatori majori de gaze ruseşti. Încă nu a venit o reacţie de la Berlin, în timp ce Guvernul de la Roma a precizat că monitorizează situaţia, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Plăţile pentru gazele livrate luna aceasta – care sunt afectate de solicitarea lui Putin – sunt scadente la finalul lui aprilie şi mai, iar liderii europeni încearcă să găsească cel mai bun răspuns.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: