Reprezentanții industriei de software spun că au confirmarea „la nivelul guvernului” că nu se dorește o schimbare bruscă și fără consultări în ceea ce privește taxele din sectorul IT. Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) a transmis pentru Economedia că are în derulare un studiu de impact privind scutirea de la plata impozitului pe venit, material ce va fi finalizat până la sfârșitul anului. Conform datelor deținute de asociație, în anul 2020 au beneficiat de scutiri un număr de 103.556 specialiști IT.
Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat marți că are în lucru varianta eliminării excepțiilor de la plata impozitului și a contribuțiilor pe venit în domenii precum IT-ul, cercetarea, HORECA sau construcțiile, s-au stârnit imediat discuții asupra eliminării acestor facilități. „Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepțiile. De altfel avem și critici din partea Comisiei și altor organisme internaționale”, a spus Vîlceanu. Acesta a mai spus că o eventuală decizie va fi luată după discuții cu reprezentanții sectoarelor respective.
Cum văd reprezentanții industriei aceste declarații? În primul rând, țin să sublineze că deocamdată nu există demersuri concrete în acest sens. În acest moment, nu există nicio formă draft de legislație în acest sens, spune pentru Economedia Mihai Matei, președinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
„La nivelul guvernului avem confirmarea că nu se dorește o schimbare bruscă și nu se dorește o schimbare fără consultări. Discuțiile au apărut în contextul unei analize mai ample, pe multiple sectoare. Guvernul este conștient de importanța acestei măsuri pentru sectorul IT&C. În acest moment, nu există nicio formă draft de legislație sau de reformare a sistemului de taxare cu privire la impozitul pe venit. Astfel, chiar dacă această intenție de reformă există, vorbim despre planuri pe termen mediu și lung”, precizează Matei. Acesta a mai menționat că asociație menție ritmul discuțiilor cu guvernul, „pentru a încuraja predictibilitatea, măsurile calculate și sustenabile în domeniul taxării, pentru a încuraja creșterea și maturizarea sectorului”.
ANIS are acum în derulare un studiu de impact a acestei măsuri fiscale, material ce va fi finalizat până la finalul anului. Această analiză ar urma să aducă date exacte despre impactul și importanta acestei facilități atât asupra sectorului IT&C, cât și la nivel macroeconomic. Cei de la ANIS au totuși o cifră: conform datelor furnizate de ANAF, în anul 2020 au beneficiat de această scutire un număr de 103.556 specialiști IT.
Tema care revine
Nu este pentru prima dată când se lansează această discuție. S-a exprimat contra facilităților fiscale și fostul președinte PNL, Ludovic Orban, încă din 2019. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Orban. Dar nici măcar în propriul partid părerea nu a fost unanimă. Scutirea de la plata impozitului pe venit de care beneficiază angajaţii din IT&C reprezintă o sumă cumulată foarte mică faţă de întregul venit pe care industria îl aduce la PIB-ul României, declara în aprilie Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor. Fostul șef al Autorității pentru Digitalizarea României a dat asigurări că statul va rămâne în continuare „un partener în acest sens al industriei de profil”.
În luna ianuarie 2021, numărul salariaților din domeniul activității de creare programe pentru calculator, beneficiari de scutire de impozit pe venit a fost de 67.038, potrivit Hotnews.ro. „Impactul scutirii de la plata impozitului pe venit este de aproximativ 75 milioane lei lunar”, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul de Finanțe în urma interpelării deputatului PNL Florin Roman.