Reprezentanții patronatelor din România consideră că nu se poate discuta de impozitare progresivă “într-o economie cu atât de multe zone gri și negre cum este cea a României”. Mesajul a fost transmis prin vocea directorului executiv al Concordia, Radu Burnete, și vine în contextul declarațiilor făcute ieri de prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș privind intenția guvernanților de a efectua modificări importante la regimul fiscal actual.
„Atât prim-ministrul, cât și ministrul finanțelor au vorbit ieri public despre modificări importante ale sistemului fiscal, despre eliminarea anumitor scutiri sau despre impozitarea progresivă. Apreciem că au spus că nu se vor lua decizii fără consultări cu industria și cu mediul economic și așteptăm aceste discuții. Cu siguranță sunt lucruri care pot fi îndreptate și nu suntem absurzi. În același timp vreau să punctez că raportul Băncii Mondiale despre care vom tot discuta spune negru pe alb că aceste reforme de amploare trebuie discutate de acum, dar ele să aibă ca orizont de implementare 2025-2028. Este foarte important să nu privim politica fiscală ca pe un act de contabilitate: iau de aici, mult acolo și dacă cifrele arată bine la mine în tabel totul e în regulă. Viața reală este mult mai complexă și dacă îți propui să schimbi semnificativ regimul fiscal actual al unor industrii sau categorii de persoane trebuie să lași un amplu timp de ajustare dincolo de dialog și consultare, altfel consecințele nu vor fi dintre cele mai plăcute pentru economie”, transmite Burnete.
Acesta spune că ar trebui să vedem și care este legătura dintre politica economică și cea fiscală pentru că nu se pot lua decizii cu impact pe termen lung pentru constrângeri bugetare pe termen scurt. „Rămânem convinși că nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri și negre cum este cea a României, pentru că schimbăm presupusa inechitate a cotei unice cu certa inechitate a unui sistem progresiv unde doar cei corecți plătesc și restul fac dribling fiscal. Ne dorim și să nu mai separăm două discuții care nu pot fi purtate decât împreună: de câți bani în plus este nevoie (ni se spune foarte des) și felul în care sunt cheltuiți bani publici unde vedem încă multă risipă și ineficiență”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.