Recesiune în comerţul exterior al Germaniei. Raport al Camerei de Comerț și Industrie: Costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro pentru exportatori

containere, transport, import, export Sursa foto: Pixabay

Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit şi suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro (69 miliarde de dolari), din cauza creşterii preţurilor de producţie şi de import, se arată într-un raport al Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede.

“Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK, pentru Reuters.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni”, companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi, a explicat Treier.

O problemă o reprezintă euro. Marţi, moneda euro a coborât din nou sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa.

Deprecierea euro face ca bunurile importate să coste mai mult.

În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a restricţiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcţie de inflaţie, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%.

“Aceasta înseamnă că este deja recesiune în comerţul exterior al Germaniei. În prezent nu sunt indicii că problemele se vor rezolva rapid, unele companii sunt îngrijorate că cererea ar putea scădea pe pieţele majore, cum ar fi China şi Statele Unite”, a declarat Treier.