Proprietarii de podgorii din unele părți ale Franței luptă pentru a evita un posibil îngheț. Fermierii au apelat la o mulțime de metode care produc căldură pentru a lupta cu gerul care poate distruge recoltele de struguri, scrie BBC.
Pentru a-și salva podgoriile, unii fermieri au apelat la ventilatoare industriale, elicoptere pentru a direcționa aerul cald peste viță de vie, iar unii au stropit vița-de-vie cu apă care a înghețat într-un strat protector.
În timp ce înghețurile din aprilie nu sunt neobișnuite, luna martie a fost una mai blândă, lucru care a făcut că lăstarii să se dezvolte mai devreme și îi face mai sensibili la daunele provocate de îngheț. În acest context, experții spun că industria trebuie să se adapteze la schimbările climatice.
Anul trecut a avut o loc o situație similar când recoltele de struguri au fost afectate de îngheț. Cel puțin o treime din producția franceză de vin în valoare de aproape 2 miliarde de euro a fost afectată în 2021, după ce temperaturile rare de îngheț au devastat multe vii și livezi din toată Franța, scria anul trecut The Guardian.
Un val de îngheț lovise anul trecut Franța după o perioadă de vreme caldă, ceea ce a agravat daunele. Căldura a încurajat vița de vie și pomii fructiferi să se dezvolte mai devreme decât de obicei, doar pentru a fi lovite de frigul brusc.
O federație națională agricolă franceză a declarat pentru AFP că este de părere că cel puțin o treime din producția de vin din Franța ar fi pierdută, deoarece anumite recolte de struguri din multe dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Franța riscă să fie decimate.
Distrugerea a lovit o parte din Franța, inclusiv Bordeaux, Burgundia, Valea Rhône și Provence, afectând viile, dar lovind și cultivatorii de kiwi, caise, mere și alte fructe, dar și culturi precum sfecla și rapița.