Recomandări OCDE pentru România: egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei, creșterea impozitelor pe proprietate, renunțarea la cote reduse de impozitare

OECD, OCDE

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a realizat un tablou al principalelor probleme ale României și a lansat și o serie de recomandări, printre care egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei și creșterea vârstei de pensionare odată cu creșterea speranței de viață, creșterea impozitelor pe proprietate și renunțarea la cote reduse de impozitare, printre altele.

OCDE a lansat vineri un amplu raport referitor la România, prezentat de secretarul general al organizației, Mathias Cormann, în vizită la București. Reamintim că OCDE a invitat, marți, România, să înceapă negocierile pentru aderarea României la organizație.

Iată principalele probleme fiscale identificate de OCDE și recomandările adresate României:

  1. În ciuda unei redresări rapide, riscurile la adresa perspectivelor sunt mari, în special din cauza noului val al pandemiei.

Recomandare: Reactivați sprijinul fiscal în cazul în care situația economică se deteriorează, direcționând în același timp măsurile către cei mai vulnerabili și afectați.

  1. Deși datoria publică este încă scăzută, ea a crescut rapid, reducând spațiul fiscal și crescând riscurile de finanțare.

Recomandare: Stabilirea unui plan credibil de consolidare pe termen mediu și reducerea treptată a deficitului fiscal pentru a menține sustenabilitatea finanțelor publice, în cazul în care redresarea se dezvoltă conform așteptărilor.

  1. Capacitatea administrativă de absorbție a fondurilor UE a fost limitată în comparație cu colegii, după cum se reflectă în slaba implementare a proiectelor de investiții publice. Acest lucru ar putea afecta negativ absorbția fondurilor NextGeneration UE, care reprezintă cheia pentru sprijinirea redresării.

Recomandare: Asigurarea unei implementări eficace a planului NextGeneration UE prin consolidarea coordonării între părțile interesate și a mecanismelor de monitorizare.

  1. Presiunile inflaționiste și riscul ca așteptările inflaționiste să se deconecteze de ținta băncii centrale s-au accentuat. Banca centrală a început să majoreze rata dobânzii de politică.

Recomandare: Continuați să creșteți treptat rata dobânzii de politică, dacă este necesar, pentru a menține așteptările inflaționiste bine ancorate în intervalul țintă.

  1. Rata creditelor neperformante este probabil să crească după încheierea măsurilor de sprijin, deoarece unele firme sunt foarte îndatorate.

Recomandare: Consolidarea regimului de insolvență pentru a facilita restructurarea datoriilor, în special prin introducerea unor mecanisme extrajudiciare.

  1. Sistemul de pensii este deficitar, iar ratele de înlocuire sunt scăzute. Guvernul a început o revizuire a sistemului public de pensii pentru a restabili sustenabilitatea financiară în cadrul Planului de redresare și rezistență.

Recomandare: Creșterea stimulentelor de a lucra mai mult, în special prin armonizarea vârstei legale de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și prin creșterea acesteia în funcție de creșterea speranței de viață. Revizuirea formulei de beneficii pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii, prevenind în același timp sărăcia la bătrânețe.

  1. Veniturile fiscale sunt scăzute din cauza conformării slabe, ceea ce slăbește sustenabilitatea fiscală. Există, de asemenea, loc pentru a crește impozitele care denaturează mai puțin creșterea, în special impozitele pe proprietate, și pentru a lărgi baza de impozitare.

Recomandare: Continuarea modernizării și informatizării administrației fiscale pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor, în special printr-o mai mare conformitate fiscală. Eliminați cotele de impozitare reduse ineficiente și dispozițiile fiscale speciale. Luați în considerare creșterea impozitelor recurente pe proprietăți imobiliare, scutirea în același timp a celor mai sărace gospodării.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Am vazut o recomandare:

    “Creșterea stimulentelor de a lucra mai mult, în special prin armonizarea vârstei legale de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și prin creșterea acesteia în funcție de creșterea speranței de viață. ”

    Sunt de acord cu aceasta recomandare numai ca in Romania s-a pervertit.
    De mult.
    Politic multi romani au sustinut politic un Primar, Prefect, samd.
    Au primit posturi calde ca raslata pentru pupincurism.

    Un numar extraordinar de pensionari, cca 400.000 , muncesc peste 70 iar in gaşca asta sunt si de 85.
    Cumularzi!
    Salariat la stat, bugetar, are 75 – 80 de ani, incaseaza salariu baban si pensie si este profilul standard al cumulardului.
    De obicei sunt Nemuritori prin Primariile Rurale si Urbane!
    Mai calcati pe ei prin Pefecturi, Cons. Judetene, Ministerele Guvernului, Agentii si Oficii.
    Nu ca ar lipsi de la CCR, BNR, Curtea de Ponturi si Cons. Legislativ!

    Posturi publice calde, superplatite fara a aduce plusvaloare!

    Daca-incolonezi sunt de 8 ori efectivele Armatei Romane!

    Si cata nevoie de Armata ar avea acum tara asta dar ãstia sunt expirati si nici plusvaloare Romaniei nu aduc!
    Incaseaza lunar unii pensii de la 10.000 la 50.000 de lei la care se adauga salariu lunar de pana la 30.000 lei.
    Exista si multe salarii de 60.000 – 80.000 lei!
    Daca nu stiti!

    Asa ca romanii au luat-o cu mult inainte de recomandare!
    Băbuțe de 75 si moşneguți de 74 prospera din aceasta recomandare!
    Romania geme de plusvaloare prin armonizarea varstei de pensionare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *