Record absolut al exportului de gaze către Ungaria. Transgaz a mărit capacitatea gazoductului care livrează la vecini

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Azi, 16 octombrie 2023, se marchează cele mai mari valori înregistrate vreodată pentru livările de gaze către Ungaria – 7,2 milioane de metri cubi, așa cum se poate vedea în diagrama atașată. Până în pezent, niciodată exportul nu a depășit 6,8 milioane de metri cubi.

Acum este posibil acest lucru pentru că Transgaz a efectuat lucrări la gazoductul care unește sistemele gaziere din România și Ungaria, tocmai pentru a putea crește exportul.

Cantitățile care trec în Ungaria reprezintă, în același timp, export propriu-zis de gaze de către Petrom, dar se și asigură tranzit, pentru că ungurii aduc din coridorul sudic gaze rușești ori gaze azere.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

România importă, în același timp, 12 milioane de metri cubi. O parte rămâne în țară, altă parte reprezintă tranzit către Ucraina, Republica Moldova și Ungaria.

„Urmare a optimizării suplimentare a sistemului de transport comun dintre Transgaz S.A. și FGSZ Zrt. (omologul Transgaz din Ungaria), capacitatea tehnică a punctului de interconectare Csanádpalota din România spre Ungaria va fi majorată în continuare de la nivelul actual de 280 000 m3/h (3 057 174 kWh/h) la 300 000 m3/h (3 283 570 kWh/h) începând cu 1 octombrie 2023. Prin urmare, produsele de capacitate vor fi oferite în cadrul licitațiilor anuale de capacitate din 3 iulie 2023, având în vedere capacitatea tehnică crescută. Operatorii de sisteme de transport consideră această îmbunătățire ca fiind un prim pas important al inițiativei ”Inelul de solidaritate”, care – prin cooperarea strânsă și dezvoltările incrementale ale OTS din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia – urmărește să ofere capacități de transport sporite pentru resursele alternative de gaze naturale care intră în regiunea Europei Centrale și de Est din direcția sudică”, arăta Transgaz, în iulie .

Aflăm astfel că s-e mărit capacitatea de export către unguri pentru că este disponibilă o cantitate mare de gaze din sudul Europei care poate tranzita România către destinația finală – clienți din Vest. România are conexiuni prin conducte cu toți vecinii, mai puțin Serbia. Cele mai mare fluxuri sunt pe relația Bulgaria, la importuri, și Ungaria, la exporturi. Per total, producția anuală a țării noastre este de circa 9 miliarde de metri cubi, din două surse, Romgaz și Petrom. Încă 1,5 miliarde de metri cubi intră din import.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: