Transgaz mărește capacitatea de export gaz către Ungaria la 7,2 milioane de metri cubi zilnic. Acum exportăm oricum la capacitate maximă

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Operatorul Sistemului Național de Transport Gaze, Transgaz, anunță că, din 1 octombrie, capacitatea de export pe gazoductul Arad – Szeged crește la 300.000 de metri cubi pe oră – 7,2 milioane de metri cubi zilnic, de unde, în prezent, capacitatea este de 280.000 de metri cubi pe oră – 6,74 milioane de metri cubi.

Este de precizat că, de mai mult de două luni, livrările de gaze din România către Ungaria sunt oricum aproape de capacitate maximă, 6,5 – 6,6 milioane de metri cubi zilnic. Cea mai mare cantitate la export este a Petrom, așa cum Economedia.ro a mai relatat.

„urmare a optimizării suplimentare a sistemului de transport comun dintre Transgaz S.A. și FGSZ Zrt. (omologul Transgaz din Ungaria), capacitatea tehnică a punctului de interconectare Csanádpalota din România spre Ungaria va fi majorată în continuare de la nivelul actual de 280 000 m3/h (3 057 174 kWh/h) la 300 000 m3/h (3 283 570 kWh/h) începând cu 1 octombrie 2023. Prin urmare, produsele de capacitate vor fi oferite în cadrul licitațiilor anuale de capacitate din 3 iulie 2023, având în vedere capacitatea tehnică crescută.

Operatorii de sisteme de transport consideră această îmbunătățire ca fiind un prim pas important al inițiativei ”Inelul de solidaritate”, care – prin cooperarea strânsă și dezvoltările incrementale ale OTS din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia – urmărește să ofere capacități de transport sporite pentru resursele alternative de gaze naturale care intră în regiunea Europei Centrale și de Est din direcția sudică”, arată Transgaz.

Aflăm astfel că se mărește capacitatea de export către unguri pentru că este disponibilă o cantitate mare de gaze din sudul Europei care poate tranzita România  către destinația finală – clienți din Vest. Sursa primară a acestui gaz poate fi Rusia, via Turcia și Bulgaria, Azerbaidjan, tot prin Bulgaria, sau gaz natural lichefiat, descărcat de pe metaniere în porturile de la Mediterana, apoi regazeificat și trimis prin conducte până în România.

România are conexiuni prin conducte cu totți vecinii, mai puțin Serbia. Cele mai mare fluxuri sunt pe relația Bulgaria, la importuri, și Ungaria, la exporturi. Per total, producția anuală a țării noastre este de circa 9 miliarde de metri cubi, din două surse, Romgaz și Petrom. Încă 1,5 miliarde de metri cubi intră din import.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Comentarii

  1. Pentru noi,muritorii de rând nu ieftinesc gazul,tot 3 lei m3. Numai vrăjeli și minciuni. Blestemați să fie cu toții.

  2. Jegoșii de la Romgaz exportă in Ungaria gaz care e mai eftin că în România,iar noi tara exportatoare și producătoare de gaz plătim mai scump,că dacă numai trădători de neam avem la conducerea țării,ce pretenții sa ai,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *