Salariul mediu net a depășit în Cluj pragul de 5.000 de lei în noiembrie, adică peste o mie de euro, un nivel record, notează publicația Actualdecluj.ro.
Datele Direcției Județene de Statistică arată că în noiembrie câștigul salarial mediu net a fost, în Cluj, de 5.010 lei, mai mare cu 161 lei față de luna anterioară și cu aproape șase sute de lei – mai exact 596 lei – mai mare decât în aceeași lună a anului anterior.
Câștigul salarial mediu brut în luna noiembrie în Cluj a depășit la rândul său pragul de 8.000 de lei, la 8.061 lei, în creștere cu 254 lei față luna precedentă și cu 912 lei față de aceeași lună a anului precedent. Salariul mediu net din Cluj e mai mare cu 20% față de media națională și e cel mai mare din țară după cel înregistrat în București.
Salariul mediu net înregistrat în Cluj aproape s-a dublat în cinci ani, de la 2.800 lei în noiembrie 2017 la peste 5.000 de lei în noiembrie 2022.
Salariul mediu net înregistrat în Cluj în noiembrie în fiecare din ultimii ani:
2022 5.010 lei
2021 4.414 lei
2020 4.058 lei
2019 3.634 lei
2018 3.181 lei
2017 2.783 lei
Într-o analiză de la finalul anului trecut, economiștii de la Romanian Economic Monitor subliniau că în județele cu cele mai mari salarii din țară (București, Cluj, Timișoara) majoritatea angajaților (57-76%) lucrează în sectorul serviciilor, incluzând un sector IT&C puternic. Iar IT&C-ul are cele mai mari salarii.
Subiectul mediei salariale de la Cluj a stârnit o amplă dezbatere pe rețelele de sociale, (unde s-a lansat un sondaj și întrebarea „Ajungeți la salariul mediu pe lună?”), după cum relata Actualdecluj.ro. Economiștii de la Facultatea de Științe Economice din Cluj au avut o serie de explicații.
“În capitală sau în câteva județe, precum în Cluj, salariile medii nete pot părea foarte ridicate față de percepția din practica de zi cu zi. Legat de acest aspect, trebuie menționat faptul că distribuția diferitelor categorii de salarii nu este simetrică, iar câteva valori extrem de ridicate (precum salariile manageriale) pot distorsiona semnificativ statisticile oficiale privind valoarea medie calculată pe județ. Un alt aspect important de punctat este faptul că pe baza informațiilor noastre aceste statistici conțin doar salariile plătite în cadrul companiilor cu cel puțin 4 angajați. Este foarte probabil că dacă am include în această statistică și firmele cu mai puțin de 4 angajați, această medie ar scădea într-o oarecare măsură, aratând astfel o imagine mai apropiată de percepția reală a populației”, au transmis reprezentanții FSEGA.