GRAFIC Harta salariilor din România: Județele cu cei mai bine plătiți angajați se sprijină pe Servicii, IT și investitori străini

salarii bani Foto: Andrii Zastrozhnov / Dreamstime.com

Câştigul salarial mediu net al românilor a trecut în această toamnă de 4000 de lei, dar diferențele între cele mai sărace și cele mai bogate zone ale țării sunt sesizabile: de la 2886 de lei în Harghita la 5243 lei în București, arată datele centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Salariul mediu din București este, adică, aproape dublu față de cel mai mic salariu mediu net județean. Diferențe mari se înregistrează între sectoare: IT-ul este de peste patru ori mai bine plătit decât domeniul cu cele mai mici salarii. Cum arată harta salariilor, cum au evoluat aceastea în ultimul an și cum se explică diferențele?

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în luna septembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decât în luna august 2022, iar câştigul salarial mediu net a fost 4003 lei, în creştere cu 70 lei (+1,8%) față de luna august 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16085 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2233 lei).

Menționăm însă că, în mod tradițional, cele mai mari salarii se înregistrează în sectorul Tehnologia Informației, dar în această lună s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale,
bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Economiștii de la Romanian Economic Monitor subliniază că în județele din top (București, Cluj, Timișoara) majoritatea angajaților (57-76%) lucrează în sectorul serviciilor, incluzând un sector IT&C puternic. În județele cu cele mai mici salarii medii, sectorul serviciilor are un rol mai puțin dominant (în general sub 50% din totalul angajaților), agricultura și industria având o pondere mai semnificativă față de alte județe.

În ceea ce privește evoluția de la un an la altul, creșteri semnificative s-au înregistrat în Sălaj (24,5%), Sibiu (18,6%) sau Brăila (18,4%).

Harta:

 

Datele centralizate de echipa de la UBB arată că există o diferență destul de semnificativă între cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete la nivel județean: capitala conduce cu 5243 lei/lună urmată de la o distanță de județul Cluj (4791 lei) și Timiș (4335 lei). La polul opus se află județele Teleorman (2967 lei), Vrancea (2955 lei), respectiv Harghita (2886 lei) pe ultimul loc.

“Dat fiind faptul că vorbim de salarii medii, diferența dintre primul și ultimul loc în clasamentul județelor este foarte mare, salariul mediu din București fiind aproape dublu față de cel mai mic salar mediu net județean”, subliniază Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

“Analizând județele cu cele mai mari salarii, se pot constata câteva caracteristici comune care pot explica diferența uriașă față de județele codașe. Structura economică a județelor din top este una destul de similară: sectorul serviciilor este dominant, majoritatea angajaților lucrând în acest sector, pe când rolul agriculturii, respectiv al industriei este mai redus comparativ cu celelalte județe. De asemenea, în aceste județe în cadrul sectorul serviciilor se observă o pondere relativ ridicată a serviciilor IT și telecomunicații, care angajează un număr ridicat de persoane cu salarii mult peste media națională. Totodată, aceste județe reprezintă o destinație populară în rândul companiilor multinaționale prezente pe piața din România, unde cel puțin la nivelul joburilor administrative și manageriale, salariile sunt mai ridicate”, completează Szász.

În contextul în care subiectul mediei salariale de la Cluj a stârnit o amplă dezbatere pe rețelele de sociale, (unde s-a lansat un sondaj și întrebarea „Ajungeți la salariul mediu pe lună?”), după cum relata Actualdecluj.ro, economiștii vin cu o serie de explicații.

“În capitală sau în câteva județe, precum în Cluj, salariile medii nete pot părea foarte ridicate față de percepția din viața de zi cu zi. Legat de acest aspect, trebuie menționat faptul că distribuția diferitelor categorii de salarii nu este simetrică, iar câteva valori extrem de ridicate (precum salariile manageriale) pot distrorsiona semnificativ statisticile oficiale privind valoarea medie calculată pe județ. Un alt aspect important de punctat este faptul că pe baza informațiilor noastre aceste statistici conțin doar salariile plătite în cadrul companiilor cu cel puțin 4 angajați. Este foarte probabil că dacă am include în această statistică și firmele cu mai puțin de 4 angajați, această medie ar scădea într-o oarecare măsură, aratând astfel o imagine mai apropiată de percepția reală a populației”, menționează prodecanul FSEGA.

Date noi: Creșteri ușoare și în octombrie, dar depășite de inflație

În luna octombrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6461 lei, cu doar 4 lei (+0,1%) mai mare decât în luna septembrie 2022, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Câştigul salarial mediu net a fost 4008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 9427 lei, iar cele mai mici în sectorul de hoteluri şi restaurante (2238 lei). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%. Rata anuală a inflaţiei în octombrie era de 15,3%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost 98,1% în luna octombrie 2022 față de luna octombrie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna octombrie 2022 față de luna septembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,5%, cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna septembrie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. UBB din Cluj face sondaje ca sa si traga spuza pe turta ardelenilor!
    Constanta salariu mediu 3 300 lei!!!!
    Mai mic decat Calarasi!
    Am ras minute in sir!
    Aceasta universitate- umflata si ea cu pompa de catre masa media- tomomat, a uitat de cei 30 000 de marinari cati are jud Cta inregistrati, cu salariu minim de.1500 euro aprox 7500 lei , a uitat de miile de afaceristi care vara castiga in 3 luni cat sa stea 9 luni degeaba!
    Aceaste cifre sunt pentru cei care cred in Mos Craciun!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.