Rectificarea bugetară a fost adoptată. Ministrul Finanțelor: Am alocat banii pentru pensii, salarii și compensațiile la facturi, până la finalul anului / Critici pentru ministerele Transporturilor și Agriculturii: Este tragic, am avut o execuție foarte slabă, undeva la 50% la luna noiembrie

Adrian Câciu Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Guvernul a adoptat vineri cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, care a precizat că au fost alocate sumele pentru plata până la finalul acestui an a pensiilor, salariilor, compensațiilor pentru facturile la energie și pentru consumatorii vulnerabili. Ministrul a precizat că a aprobat un împrumut de 1,4 miliarde lei pentru CEC Bank, pentru ca banca să poată sprijini Guvernul la aplicarea programului de guvernare. În plus, el a criticat ministerele Transporturilor și Agriculturii, unde spune că în noiembrie execuția a fost „tragică”, „undeva la 50%”.

Principalele declarații:

Rectificarea bugetară, atât pe bugetul asigurărilor de stat, mult așteptată de pensionari, a fost adoptată. Și rectificarea bugetului de stat a fost adoptată. În contextul în care am menținut ținta de deficit la ținta asumată în procedura de deficit excesiv. În contextul în care am asigurat resursele necesare pentru acest an.

În contextul în care am reuşit să găsim o soluţie pentru deblocarea situaţie critice de la CEC Bank, o societate bancară de stat care de 2 ani de izle căuta soluţia ca după majorarea de capital social din 2019, să poată intra în regula solicitată de Comisia Europeană de a putea avea expunerea şi garanţiile necesare pentru a intra pe piaţa creditării. Drept pentru care am stabilit că acordăm un împrumut de 1,4 miliarde lei către CEC Bank. Statul român va încasa imediat 900 milioane lei dividente. În al doilea rând CEC și alte bănci ne vor sprijini în aplicarea programului de guvernare.

Rectificarea de azi arată carențe structurale la modul în care se fac proiecțiile bugetare. În luna decembrie trebuie să facem alocări pentru banii de salarii, de pensii. Dar mai trist e că trebuie să luăm bani precum cei de la finanțare europeană.

Ceea ce contează pentru oameni e că banii de pensii sunt prevăzuți în totalitate în bugetul de stat, mai era o lipsă și la salarii, toate lucrurile s-au echilibrat.

Am prevăzut banii la ministerul Sănătății atât pentru salariile restante, dar mai ales pentru plata cheltuielilor sanitare.

Și pentru schema de ajutor de sprijin de la ministerul Energiei. La acel minister nu a existat deloc bugetare, pentru că ordonanța de compensare a venit după prima rectificare bugetară. Practic nu erau bani, nu exista linia bugetară, am înființat această linie și am alocat sumele.

Am alocat bani pentru consumatorul vulnerabil.

Îmi pare foarte rău că a trebuit să iau bani de la ministerul Transporturilor, de la ministerul Agriculturii, am avut o execuție foarte slabă, undeva la 50% la luna noiembrie. Acest lucru este tragic, în luna noeimbrie nu poți să vii cu execuție la 50%.

Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *