Ministerul Transporturilor este în topul tăierilor de fonduri la cea de-a doua rectificare din acest an, din cauză că Guvernul estimează că va absorbi cu aproape un miliard de lei mai puține fonduri europene decât prognozase inițial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Proiectul de rectificare bugetară, publicat miercuri seară de Ministerul Finanțelor, arată că Ministerul Transporturilor are a doua cea mai mare scădere de buget, de 757,3 milioane lei, după Ministerul Agriculturii, de unde se taie 2,3 miliarde lei.

Rectificarea bugetară analizată de Economedia arată că scăderea vine de la fondurile europene, Ministerul Transporturilor estimând că va absorbi cu 948 milioane de lei mai puțini bani europeni.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

În plus, Guvernul a decis să majoreze subvenția virată Transporturilor, cu 300 de milioane de lei.

La precedenta rectificare bugetară, din august, Guvernul a suplimentat cu 625,7 milioane lei, per sold, bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Atunci, doar 83 milioane lei a fost suma în plus pentru subvenții, în timp ce pentru finalizarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2007-2013 au fost alocate 50 milioane lei în plus.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, afirma în iulie că absorbția de fonduri europene pe infrastructură a ajuns la un record absolut după revoluție, de 623 de milioane de euro. Potrivit lui, ținta pe tot anul era de a atrage fonduri europene în valoare de 8 miliarde lei, în creștere de la 6,2 miliarde lei în 2020.

Între timp, ministerul Transporturilor a fost condus interimar de liberalul Dan Vîlceanu, care a făcut schimbări pe bandă rulantă în administrațiile companiilor din subordine. Și conducerea Companiei de Drumuri a fost schimbată. Directorul general Mariana Ioniță a fost revocată, în septembrie, ea fiind înlocuită cu inginerul Cristian Pistol, consilierul pentru infrastructură al fostului premier Florin Cîțu. Totodată, a fost schimbat și Consiliul de Administrație al CNAIR, preşedinte sau director general adjunct fiind numit Bogdan Pascu, un apropiat al lui Dan Voiculescu.