Rectorul UBB, psihologul Daniel David, despre progresul Inteligenței Artificiale: “Nimeni nu poate opri dezvoltarea, dacă faci asa ceva, cercetarea va merge în zona subterană”. Cum se văd oportunitățile aduse de tehnologie și marile amenințări, la o conferință în care AI-ul urcă pe scenă

Foto: Mihnea Ratte, IQ Digital

Un leu într-o sufragerie și un raton cosmonaut apar în câteva imagini proiectate pe scena Teatrului Național , în cadrul unui eveniment în care se vorbește despre una dintre temele fierbinți ale momentului: evoluția inteligenței artificiale. Nu avem, desigur, niciun leu în sufragerie și nici un raton care a depășit frontierele în spațiu – sunt imagini generate de AI, în timp ce în oraș se desfășoară un festival de film, care celebrează creativitatea și aduce filme făcute (încă) de oameni, dar care folosește un soft de planificare a festivalului din Cehia despre care președintele Tudor Giurgiu spune că a salvat evenimentul. “Inteligența Artificială nu e bună sau rea”, sintetizează, încă de la începutul conferinței Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, psiholog de profesie, care consideră că cercetarea în sector nu trebuie oprită, ci doar extinsă cu atenție la câteva aspecte. Tehnologia va aduce în continuare beneficii în știință și sănătate, “dar și riscurile și potențialele pericole vor escalada”, avertizează Martin Ford, care a scris despre „the rise of Robots” încă de acum câțiva ani. Iar Paul Roetzer, care lucrează cu AI-ul în marketing, subliniază că noi deja folosim cu toții AI în zeci de acțiuni zilnice și că tehnologia va fi tot mai prezentă. Unde a ajuns AI-ul și încotro de îndreptăm ? Vă prezentăm câteva idei prezentate în cadrul IQ Digital Summit, organizat miercuri la Cluj.

“Inteligența Artificială nu e bună sau rea ea în sine, dar poate deveni așa în funcție de cum o folosim”, spune Daniel David. ”Ideea aceasta pe care a lansat-o grupul din care făcea parte și Elon Musk de “opriți cercetarea” pentru că nu știm încotro ne îndreptăm e o greșeală. Nimeni nu poate opri dezvoltarea, dacă faci asa ceva, cercetarea va merge în zona subterană, în zona militară și se pierde controlul civil. Ar trebui să împingem dezvoltarea AI, dar ar trebui să avem două constrângeri – una legată de etică, adică dezvoltăm tehnologie, dar fii sigur că ea va face bine! A doua ține de acceptarea din partea societății. Oamenii trebuie să fie bine informați de posibilul impact al tehnologiei. Uneori tehnologia răspunde unor nevoi ale oamenilor, alteori va inventa noi nevoi, ceea ce și asta e ok. Dar totul trebuie să se bazeze pe liber arbitru și acceptare”, a subliniat David. Acesta a mai adus în discuție un aspect: dezvoltarea tehnologiei avansate ar putea crea noi discriminări și tensiuni în societate. “Unii ar putea să își permită să cumpere acces la AI, alte grupuri nu vor avea acces, s-ar putea genera tensiuni sociale, iar acesta este un aspect la care trebuie să fim atenți”, a spus David.

Olivia Gambelin, care activrează în domeniul eticii AI, a vorbit despre amenințările din sector. “Cred că marea amenințare e să uităm că la baza tehnologiei sunt oamenii, ideile, modelele. Dacă începem să spunem că tehnologia și umanitatea sunt chestiuni separate e un mare pericol”, a spus Gambelin. Aceasta a menționat însă că inteligența artificială poate fi un bun aliat al umanității, dacă o folosim ca pe o unealtă și drept fundație pentru creștere.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

O privire în “viitor” de la Martin Ford, autor a patru cărți legate de evoluția tehnologiei și a efectelor sale (inclusiv “The rise of robots”)? “În 5 ani, vom vedea o acceleare dramatică a tehnologiei, e clar că ritmul progresului e mare. Am avut în această perioadă o concentrare a atenției pe IA generative. Suntem în copilăria procesului, cred că în 5 ani vom fi mult mai departe, calea pe care suntem e să ajungem mai aproape de inteligența de nivel uman. Unii cred că putem ajunge acolo în 5 ani, eu sunt mai sceptic”, a spus Ford. Acesta a mai menționat că vom vedea în continuare beneficii importante pe care le aduce tehnolgia în domenii ca știință și sănătate iar acestea vor accelera. “Dar și riscurile și potențialele pericole vor escalada. Sunt multe lucruri de care trebuie să ne îngrijorăm chiar acum”, a spus Ford.

Paul Roetzer, fondator al unei companii active în domeniul marketingului, cu focus pe Inteligența Artificială (Marketing AI Institute), a atins tema sensibilă a reglementărilor în domeniu, în contextul în care tehnolgia a luat-o mult înainte. “Uniunea Europeană e mai avansată în eforturile sale decât SUA, dar cred că în acest moment cheia pentru organizații este să gândească etica în ceea ce privește AI în cadrul organizație, pentru că legile nu vor ține pasul cu rata dezvoltării tehnologiei. Discuțiile în SUA merg inclusiv în ideea de a adapta legi existente la folosirea AI, dar aceasta e o tehnologie foarte diferită, care nu era prevăzută când legile acestea au fost scrise. Mulți din Statele Unite se uită la ce face UE, dar aș zice că trebuie să aveți propriile principii de folosire a AI”, consideră Roetzer.

Inteligența Artificială e deja prezentă în acțiunile noastre zilnice și poate fi utilizată pentru eficientizarea afacerilor, a transmis Roetzer în prezentarea sa. “Când a apărut ChatGPT, existau deja sute de unelte de acest gen. AI-ul schimbă tot – industrie, marketing, economie, politică. Folosiți AI de zeci de ori pe zi și poate nici nu vă dați seama. Inclusiv când intrați pe Netflix și platforma vă sugerează ce ați mai putea să vedeți, Google vă completează propozițiile, social media vă sugerează conținut. Nu am văzut același nivel în business. 80% din ce vor face marketerii va fi automatizat”, a spus Roetzer. Acesta a trecut în revistă noutăți recente din lumea Tech și a subliniat că marile companii introduc AI generativ direct în platformele lor, iar clienții acestor companii vor putea folosi aceste unelte direct în platformele pe care le utilizează acum frecvent. Veți putea crea planuri de business, stabili un timeline pentru lansarea unui produs sau afla unde și de ce nu vă funcționează afacerea.

“Echipa mea de cinci oameni face acum munca a 15-20, folosind tehnologia”, a spus Roetzer, subliniind că tehnologia ar trebui să ne asiste, nu să înlocuiască munca oamenilor.

IQ DIGITAL Summit este un proiect hybrid media Upgrade 100, realizat împreună cu GEORGE – BCR și Vodafone, iar evenimentul a fost adus în Cluj de Transilvania Digital Innovation Hub.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.