Regimul Bashar al-Assad s-a prăbușit în Siria / Președintele a fugit din Damasc, după ce a fost la putere aproape 25 de ani / Lider al opoziției: „Nu vor exista cazuri de răzbunare sau represalii” / Milioane de sirieni fugiți din țară își arată bucuria pe rețelele de socializare

Bashar al Assad Sursa foto: Kremlin.ru
Regimul Bashar al-Assad s-a prăbușit în Siria. Forţele rebele au intrat în capitala Damasc. Președintele a părăsit Damascul, iar liderul opoziției anunță că situația din capitală este sigură și că nu vor exista represalii.
UPDATE, ora 9.01
Rebelii sirieni au anunţat, într-o declaraţie de la televiziunea publică de duminică dimineaţă, că au eliberat Damascul şi că au răsturnat regimul de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, precizând că toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi, relatează Reuters şi AFP, transmite Agerpres.
Assad, care a zdrobit orice formă de disidenţă şi a încarcerat mii de persoane, a fugit de la Damasc spre o destinaţie necunoscută duminică, au declarat pentru Reuters doi ofiţeri de rang din armată, în timp ce rebelii au intrat în capitală fără a întâmpina rezistenţă armată.
În comunicatul citit la televiziune, rebelii au anunţat căderea „tiranului” Bashar al-Assad şi eliberarea capitalei Damasc. De asemenea, ei au precizat că au eliberat toţi deţinuţii „închişi pe nedrept” şi au cerut protejarea bunurilor statului sirian „liber”.
Zeci de persoane s-au adunat în centrul capitalei Damasc pentru a sărbători căderea regimului, potrivit AFP.
În Piaţa Omeiazilor, zgomotul focurilor de armă s-a amestecat cu strigătele de „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).
„Aşteptam această zi de multă vreme”, a declarat Amer Batha din Piaţa Omeiazilor pentru AFP. „Nu-mi vine să cred că trăiesc acest moment. Începe o nouă poveste pentru Siria”, a declarat telefonic acest locuitor al Siriei.
UPDATE, ora 8.37
Preşedintele american Joe Biden urmăreşte îndeaproape „evenimentele extraordinare” aflate în desfăşurare în Siria, a anunţat, sâmbătă seară, Casa Albă.
„Preşedintele Biden şi echipa sa urmăresc îndeaproape evenimentele extraordinare din Siria şi sunt în legătură permanentă cu contactele noastre regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Sean Savett, pe reţelele sociale, transmite News.ro.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.

UPDATE, ora 8.32
Locuitorii din capitala siriană Damasc au ieşit duminică dimineaţă în stradă pentru a sărbători fuga preşedintelui Bashar al-Assad, după ce s-a aflat că acesta a fugit către o destinaţie necunoscută, relatează dpa, preluată de Agerpres.
În înregistrări video difuzate de social media pot fi văzuţi oameni cântând şi dansând şi persoane care trag în aer pentru a sărbători. Locuitori din Damasc au declarat pentru dpa că mulţi soldaţi sirieni şi-au părăsit poziţiile militare. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care citează ofiţeri din armata siriană, susţine că al-Assad a părăsit ţara cu avionul după ce rebelii au pătruns în Damasc duminică dimineaţă. Canalul oficial al forţelor rebele a confirmat avansul, afirmând că „forţele noastre au început să intre în capital Damasc”.
Războiul civil sirian, care durează din 2011, s-a reactivat la sfârşitul lui noiembrie, după ce rebelii conduşi de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a lansat o ofensivă surpriză în nord-vestul Siriei. Într-un avans fulgerător, rebelii au cucerit mai multe oraşe, între care Alep şi Hama.

UPDATE, ora 7.47
Prim-ministrul Siriei, Mohammed Ghazi al-Jalali, a anunţat că rămâne la Damasc şi că este gata să ajute pentru a face ce este mai bine pentru popor, transmite News.ro.
Într-un discurs difuzat pe reţelele de socializare, Mohammed Ghazi al-Jalali a mai spus că Siria „poate fi o ţară normală care construieşte relaţii bune cu vecinii săi şi cu lumea”.
Milioane de sirieni care au fost strămutaţi cu forţa în afara ţării au apelat la reţelele de socializare pentru a sărbători sfârşitul guvernării de zeci de ani a preşedintelui Bashar al-Assad.
„Doamne, nu mă pot opri din plâns. Îmi imaginez ziua în care mă voi întoarce”, a scris activista pentru drepturile omului Rima Flihan pe pagina sa de Facebook. Siria a cunoscut cea mai mare criză a refugiaţilor din lume, potrivit UNHCR. Organizaţia estimează că aproximativ 6,6 milioane de sirieni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele începând din 2011.
„Cât de singuratic este acest sentiment de fericire când suntem cu toţii împrăştiaţi [prin lume]”, a postat un utilizator pe Facebook. Pe măsură ce actualizările continuă să vină până în primele ore ale zilei de duminică, mulţi spun că nu pot dormi. „Cum poate cineva să doarmă, când naţiunea lor este eliberată”, spune un utilizator. Majoritatea şi-au exprimat neîncrederea faţă de ritmul rapid al evenimentelor.
Pe măsură ce forţele opoziţiei au ajuns în Damasc, mulţi utilizatori au postat videoclipuri cu ei înşişi sărbătorind şi plângând. Mulţi au sărbătorit mai ales când au apărut ştiri conform cărora forţele opoziţiei au preluat controlul asupra celebrei închisori Saydnaya de lângă Damasc şi au eliberat zeci de mii de deţinuţi politici aflaţi acolo. „Aceasta este ziua pe care am aşteptat-o cu toţii”, scrie un utilizator. „Siria este acum pentru sirieni”, a scris altul.
UPDATE, ora 7.26
Liderul opoziţiei siriene, Hadi al-Bahra, a declarat, pentru postul de ştiri Al-Arabiya, că regimul Assad a căzut şi că „a trecut o eră întunecată din istoria Siriei”, transmite News.ro.
Bahra – care conduce Coaliţia Naţională a Forţelor Revoluţiei Siriene şi a Opoziţiei – a subliniat că situaţia din Damasc este sigură. „Pentru oamenii noştri din toate sectele şi religiile, atâta timp cât nu ridicaţi armele împotriva niciunui alt cetăţean şi atâta timp cât rămâneţi în casele voastre, sunteţi în siguranţă”, a scris el pe X. „Nu vor exista cazuri de răzbunare sau represalii şi nici încălcări ale drepturilor omului. Demnitatea oamenilor va fi respectată şi păstrată”, a adăugat el.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.
Rebelii au afirmat că au intrat în capitală şi au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.
UPDATE, ora 7.10
Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care potrivit unui ONG a fugit duminică din Damasc, a condus Siria cu o mână de fier timp de aproape un sfert de secol, înăbuşind o rebeliune sângeroasă care s-a transformat într-unul dintre cele mai brutale războaie civile ale secolului XXI, transmite News.ro.
Oftalmolog de profesie, care nu a fost niciodată destinat celor mai înalte funcţii, al-Assad a ajuns în fruntea statului la vârsta de 34 de ani, în 2000, la moartea tatălui său, Hafez al-Assad, căruia i-a succedat.
În 2011, el a fost confruntat cu Primăvara arabă în ţara sa, o serie de manifestaţii pro-democraţie care au fost rapid reprimate în vărsare de sânge şi au degenerat într-un război civil în care au fost implicate diverse forţe jihadiste, inclusiv organizaţia Statul Islamic. El a reuşit să rămână la putere cu sprijinul masiv al Rusiei, Iranului şi Hezbollahului libanez. De neam alawit, el se prezintă drept protectorul minorităţilor siriene şi singurul bastion împotriva extremismului şi haosului. Având mare grijă de aspectul său, liderul preferă costumele bine croite şi cravata sobră în locul ţinutelor militare. Dar sub aparenţa sa calmă, aproape timidă, se ascunde o determinare de a se menţine la putere cu orice preţ, se arată într-un material al AFP.
Un jurnalist care l-a întâlnit pe Bashar al-Assad în numeroase ocazii, înainte şi după începutul rebeliunii din Siria, în 2011, îl descrie drept o „personalitate unică şi complexă”. „De fiecare dată când l-am întâlnit, a fost calm, chiar şi în momentele cele mai critice şi dificile ale războiului”, spune acest jurnalist, vorbind sub rezerva anonimatului. „Acestea sunt exact caracteristicile tatălui său”, Hafez al-Assad, care a condus Siria cu o mână de fier timp de 30 de ani, a adăugat el. Bashar al-Assad „a reuşit să se facă indispensabil. În politică, este important să ştii cum să amesteci cărţile, iar el stăpâneşte jocul”. În calitate de şef al partidului Ba’ath, Hafez al-Assad a impus în Siria un regim opac şi paranoic, în care cel mai mic semn de disidenţă putea duce pe cineva în închisoare.
– Moartea fratelui – Născut la 11 septembrie 1965, Bashar nu era destinat să devină preşedinte, dar viaţa sa s-a schimbat radical când fratele său mai mare, Bassel, care urma să îi succeadă tatălui său, a murit într-un accident rutier în 1994.
A trebuit apoi să-şi abandoneze studiile la Londra, unde o cunoscuse pe soţia sa, Asma, o femeie sunnită siriano-britanică, cu care a avut trei copii. Supranumită „Trandafirul deşertului” de revista Vogue înainte de revoltă, soţia sa a fost comparată cu Marie-Antoinette după revoltă.
Când tatăl său a murit în 2000, Bashar a devenit preşedinte prin referendum, fără opoziţie. Când a depus jurământul la vârsta de 34 de ani, mulţi sirieni în căutarea unei libertăţi mai mari l-au văzut ca pe un reformator care ar putea pune capăt anilor de represiune şi introduce o economie mai liberală într-o ţară cu un control de stat sufocant. La începutul preşedinţiei sale, Assad apărea în public la volanul maşinii sale sau luând masa într-un restaurant împreună cu soţia sa. El a relaxat unele dintre restricţiile impuse de tatăl său. Dar imaginea reformatorului s-a estompat curând, odată cu arestarea şi încarcerarea intelectualilor, profesorilor şi a altor susţinători ai mişcării de reformă, la sfârşitul unei scurte „Primăveri a Damascului”. – De neclintit pentru o lungă perioadă de timp –
Când Primăvara arabă a cuprins Siria în martie 2011, demonstraţiile paşnice au cerut schimbarea. Assad, care era şi comandant al armatei, a condus o represiune brutală, care a fost urmată rapid de un război civil. În timpul războiului, care a făcut peste 500 000 de victime şi a dus la strămutarea a jumătate din populaţie, Assad a rămas ferm pe poziţii.
Cu sprijinul sponsorilor săi iranieni şi ruşi, el a reuşit să recucerească două treimi din ţară. Pe plan intern, datorită „perseverenţei şi rigorii” sale, a reuşit să „monopolizeze puterea de decizie şi să garanteze sprijinul deplin al armatei”, explică un cercetător din Damasc. Chiar şi în plin război civil, el a rămas de neclintit, convins de capacitatea sa de a zdrobi o rebeliune pe care a denunţat-o ca fiind „teroristă” şi produsul unui „complot” pus la cale de ţări inamice pentru a-l răsturna. Abandonat de aliaţii săi ruşi şi iranieni, foarte slăbiţi, el a fost totuşi nevoit să părăsească ţara duminică, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), la unsprezece zile după ce rebelii au lansat o ofensivă fulger pe 27 noiembrie, în faţa căreia forţele sale nu au opus practic nicio rezistenţă. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale căderii Damascului a fost eliberarea sinistrei închisori Sadnaya, unde mii de opozanţi ai dinastiei al-Assad au fost închişi, torturaţi şi ucişi.

Articolul inițial:

Forţele rebele par să fi intrat în capitala Siriei, Damasc, a declarat un locuitor pentru CNN, în timp ce apărarea regimului Assad dă semne de prăbuşire, transmite News.ro.

„Rebelii sunt în Barzeh”, un cartier din Damasc, a spus locuitorul pentru CNN, adăugând că în prezent au loc confruntări.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Am văzut luptători rebeli deplasându-se pe  străzile interioare din Barzeh şi pot auzi sunete foarte puternice de lupte. Electricitatea este oprită, iar internetul funcţionează foarte slab; oamenii stau în casele lor”, a declarat rezidentul.

„Din punct de vedere militar, Damascul a căzut”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu ofensiva rebelilor.

Unităţi de recunoaştere au intrat în Damasc în timpul nopţii, căutându-l pe preşedintele Bashar al-Assad, dar nu au reuşit să-l găsească, a adăugat sursa.

Agenţi speciali ai rebelilor au pătruns în Damasc şi ocupă poziţii cheie în „puncte strategice”, a precizat sursa.

Rebelii susţin că sunt în contact cu elemente de rang înalt ale regimului Assad care iau în considerare dezertarea.

Pe parcursul zilei, forţele anti-regim s-au deplasat dinspre nord, sud şi est spre Damasc, ajungând la suburbii aflate la mai puţin de 8 kilometri — şi, într-un caz, la doar 1,6 kilometri — de centrul capitalei siriene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: