Regista adaugă semnătură electronică pe lista beneficiilor digitale oferite cetățenilor

Regista semnătură digitală Sursă foto: Regista

Regista anunță introducerea semnăturii electronice calificate pe lista beneficiilor digitale oferite cetățenilor, potrivit unui comunicat de presă. Această nouă funcționalitate oferă cetățenilor posibilitatea de a semna direct documentele eliberate prin platforma Regista, acolo unde instituțiile cu care interacționează acceptă acest lucru.

Începând cu noiembrie 2023, Regista oferă cetățenilor, prin intermediul platformei e-Guvernare, certificatul de semnătură electronică calificată, furnizând astfel o metodă securizată și legală de autentificare a documentelor și semnăturilor în mediul online. Acest tip de instrument este reglementat la nivel UE prin normele eIDAS și oferă cel mai înalt grad de securitate pentru validarea identității și autentificarea interacțiunilor electronice. O astfel de inițiativă favorizează o comunicare digitală mai bună între cetățeni și autorități, permițând semnarea securizată a documentelor și facilitând totodată interacțiuni eficiente și de încredere.

Pentru furnizarea acestui serviciu, Regista colaborează cu Namirial, companie multinațională care oferă soluții software și servicii digitale de încredere pentru digitalizarea companiilor din sectorul privat și a organizațiilor din administrația publică. Certificatele de semnătură electronică calificată eliberate astfel au valabilitate de un an de zile de la data emiterii și pot fi folosite pentru semnarea oricărui document generat prin intermediul aplicației Regista, acolo unde este necesară această formă de validare a identității.

Potrivit companiei, ulterior obținerii certificatului, cetățenii pot semna prin intermediul platformei Regista orice document pentru care este solicitată semnătura electronică calificată de la instituțiile cu care interacționează, fapt ce permite conform legilor europene depunerea online a oricărei solicitări către o instituție de stat, eliminând complet nevoia deplasării pana la sediul instituției, lucru deosebit de util mai ales pentru cetățenii ce nu locuiesc în apropierea instituției sau chiar au rezidența in altă țară. De asemenea, cu ajutorul aceluiași certificat, cetățeanul poate semna orice alte documente personale.

„Din platforma de registratură electronică Regista, instituțiile pot configura diferite nivele de securitate pentru a evalua și accepta documentele sau formularele transmise electronic de către cetățeni prin portalul e-Guvernare. Semnarea electronică calificată cu ajutorul Regista aduce cel mai înalt nivel de securitate pentru documentele transmise online, asigurând o implementare rapidă și un cost avantajos față de alte soluții de pe piață. Printre cele mai frecvente tipuri de documentele pentru care instituțiile publice solicită semnătură electronică se regăsesc: acorduri, contracte, documente fiscale sau de natură juridică, cereri oficiale etc.”, transmite compania.

„Implementarea certificatului de semnătură electronică calificată constituie un avans semnificativ în cadrul procesului de digitalizare. În contextul indexului DESI pentru măsurarea competențelor digitale, utilizarea certificatelor de semnătură electronică calificată poate contribui pozitiv la scorul țării noastre, la indicatorii de securitate cibernetică, e-guvernare și nivelul de încredere în serviciile digitale”, spune Edward Crețescu, director general Regista.

Obținerea certificatului calificat pentru semnătură electronică se realizează online de către orice cetățean interesat, prin intermediul portalului e-Guvernare, după parcurgerea cu succes a pașilor de securitate integrați. Astfel, direct din contul contribuabilului, se solicită achiziția unui certificat de semnătură electronică calificată, cu valabilitatea de un an. După efectuarea cu succes a plății, se va demara procesul de verificare a identității care include atât filtre digitale, cât și umane.

Certificatele de semnătură electronică furnizate de Regista sunt emise de Namirial, companie autorizată la nivel european  și sunt conforme cu normele Uniunii Europene de tip eIDAS, oferind siguranță de cel mai înalt nivel. În plus, Namirial este autorizat și la nivelul național, în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, pentru identificarea online. Aceste certificate garantează un standard ridicat de securitate pentru datele gestionate de instituții și reduce riscul de fraudă.

Sursă foto: Regista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *