Companiile din România vor avea parte de reguli noi privind restructurarea și insolvența. Ministerul Justitiei pune în dezbatere publică proiectul de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene pe această temă. Acesta vine cu o regândire structurală și conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenței, susține ministrul Justiției, Stelian Ion.
“Întrucât acest mecanism, în reglementarea în vigoare, s-a dovedit ineficient și neatractiv, se propun prin proiectul de lege proceduri clare, simple și eficiente, care să încurajeze companiile și creditorii să apeleze la restructurare încă de la primele semne de dificultate. Cresc, astfel, șansele de redresare a afacerilor, sunt salvate locuri de muncă și valoarea din companiile românești”, susțin reprezentanții ministerului.
Proiectul prevede o nouă procedură pre-insolvență, în cea mai mare parte a sa extrajudiciară, acordul de restructurare preventivă, și reconstruiește, în lumina standardelor Directivei, concordatul preventiv. “Suspendarea pe o perioadă determinată a executărilor silite, regula păstrării de către debitor a administrării afacerii, cerințe de vot echilibrate, procedură suplă de confirmare de către instanță a rezultatelor negocierilor sunt doar câteva dintre instrumentele care ne așteptăm să aducă eficienţă acestor proceduri. Sunt create, în spiritul Directivei, garanții adecvate pentru creditori, care să le confere încredere pentru a finanța o restructurare a afacerii şi să le asigure o recuperare a creanțelor superioară celei din insolvență”, anunță ministerul.
Reprezentanții MJ precizează că instituția va susține adoptarea legislației privind procedurile de restructurare și va sprijini crearea mecanismului de avertizare timpurie a debitorilor aflați în dificultate.
Sursa foto: Pixabay