Renasc micile croaziere pe Dunăre între Galați, Brăila, Tulcea și Delta Dunării. O firmă privată reușește acolo unde statul a eșuat

Croazieră pe Dunăre - Giv Boats 4

O firmă privată din Galați, înființată în octombrie 2020, le oferă gălățenilor, zilnic, posibilitatea de a retrăi tradiția aproape uitată (și regretată de mulți) a plimbărilor pe apele Dunării. Plimbările și minicroazierele pe Dunăre, care porneau odată din Galați spre Tulcea, Brăila și Delta Dunării sunt din nou posibile, grație celor două ambarcațiuni pe care firma gălățeană le pune la dispoziție, 7 zile din 7.

Nu sunt iahturi, nu sunt nici nave de croazieră sau catamarane, sunt două ambarcațiuni de agrement care pot transporta de la 5 până la 11 persoane. Importantă este însă inițiativa în sine, una care ”redeschide” Dunărea pentru cei care-i duc dorul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Înființate în 1902, cursele fluviale regulate Galați – Tulcea au funcționat până în iunie 1999, când operatorul CNFR Navrom SA Galați a renunțat la ele. De vină pentru lipsa de interes tot mai scăzută a gălățenilor pentru aceste minicroaziere pe Dunăre au fost, poate, și cursele maxi-taxi între cele două orașe, care scurtau mult durata unei călătorii.

În 1999, a fost înființată compania Navrom Delta SA Tulcea, care a avut în program curse regulate fluviale, cu plecare din Tulcea spre cele trei brațe ale Dunării. Galațiul a rămas, tot de atunci, fără curse fluviale, iar tot mai mulți gălățeni au început să le ducă dorul.

Au existat, și mai există încă, tentative ale unor firme private din Galați de a oferi celor interesați plimbări pe Dunăre. Acestea se desfășurau însă numai pe raza portului Galați și în niciun caz nu mai ajungeau până la Brăila, Tulcea sau Sulina. Până în acest an, autoritățile locale nu au fost interesate de acest subiect.

Recent, compania gălățeană de transport călători, Transurb SA, și-a completat obiectul de activitate cu ”transport fluvial pasageri”. Autoritățile locale ar intenționa să reintroducă cursele pe Dunăre între Galați și Brăila, dar nu au fost date prea multe amănunte până acum.

Acolo unde autoritățile locale și centrale au eșuat, un antreprenor local a pariat pe transportul fluvial de agrement. Reprezentanta firmei GIV Boats, Marieta Gagu, spune că traseele puse la dispoziția celor interesați sunt diverse. Cel mai scurt dintre ele îl reprezintă o plimbare de o oră, până la gura Siretului, în dreptul Portului Mineralier. Pasagerii vor putea asculta cu acest prilej o prezentare istorică a Portului Galați și să-și bucure  ochii cu o vedere panoramică, de pe Dunăre, a orașului. Opțional, se poate acosta pe un ponton, pentru o masă cu specific pescăresc.

Există însă și posibilitatea unor trasee mai lungi, de două, patru și chiar șase-șapte ore. Gălățenii pot alege să meargă până la Insula Cailor, în locul unde Prutul se varsă în Dunăre, la circa 20 de kilometri în aval de Galați, unde pot admira cai sălbatici, pelicani sau lebede.

Doritorii pot opta pentru o plimbare până în Balta mică a Brăilei, ori pe brațul Măcin. Sunt posibile și plimbările până în Deltă, cele mai lungi din ofertă, unde se poate sta chiar și peste noapte, plus o masă pescărească, dacă cei din grup doresc acest lucru.

Prima dintre cele ambarcațiuni ale firmei este una de tip Corsar, cu o lungime de 6,30 metri, descoperită. Cea de-a doua, puțin mai mare, dispune și de o cabină care poate fi închisă complet, dacă sunt copii sau adulți care vor să evite curentul din larg. Programările se fac numai cu rezervare și, evident, în funcție de starea vremii. Mai multe amănunte despte toate aceste lucruri pot fi obținute de pe site-ul oficial plimbaredunaregalati.ro.

Foto: Cum arăta programul croazierelor pe Dunăre din 1902

Foto: Facebook/Giv Boats

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: