Aproape un an a fost subcapacitată Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România (din punct de vedere al capacității instalate – 6.400 MW), doar cu greu reușind o producție instantanee de 1.500 MW.
Acesta a fost, de altfel, și unul din motivele pentru care Sistemul Energetic Național a fost atât de greu încercat, cu importuri uriașe, la maximul pe care-l permite rețeaua, în episoadele de caniculă ori ger. S-a întâmplat acest lucru în parte din pricina secetei de anul trecut, care a adus niveluri reduse ale Dunării, râurilor interioare și lacurilor, și în parte pentru că jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1 a fost indisponibilă, din cauză că mai multe hidroagregate s-au stricat. Reparațiile acestor hidroagregate s-au finalizat săptămâna trecută.
Revenirea în funcțiune la capacitate a hidrocentralei Porțile de Fier se vede în statistica SEN, furnizată de operatorul de sistem Transelectrica, unde vedem și producții instantanee de 2.000 de MW, ceva ce, în ultimul an, nu s-a văzut. Mai mult, aceste vârfuri de producție apar pe vârfuri de consum, dimineața și seara, reducând presiunea pusă pe SEN, altfel încă dependent de importuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Revenirea în funcțiune la capacitate a Porțile de Fier 1 face ca, acum, deși consumurile de energie la nivel național să se păstreze la valori relativ ridicate – peste 7.000 de MW, să nu mai avem nevoie de importuri atât de mari. SEN se descurcă, pe vârf de consum zilnic, cu puțin peste 1.000 MW, livrări de peste graniță, de unde, cu nici trei săptămâni înainte, aduceam seara și aproape 3.000 de MW.
Incapacitarea, timp de luni de zile, a hidrocentralei Porțile de Fier 1 s-a văzut și în rezultatele financiare ale Hidroelectrica. În 2024, față de 2023, veniturile companiei au scăzut cu 25% față de anul precedent, la 9,1 miliarde lei, în timp ce profitul net a scăzut cu 35%, până la 4,1 miliarde lei.