Lărgirea plajelor, prin fonduri europene, este binevenită, dar nu în plin sezon estival, consideră Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat transmis Agerpres.
“Am realizat, dintr-o eroare, nu s-a înţeles cum să se organizeze licitaţiile, iar jumătate dintre licitaţii nu s-au făcut în acest an. Dar să dai acceptul pentru înnisipare în sudul litoralului în plin sezon? Are habar domnul ministru (al Mediului, Mircea Fechet, n.r.) că plajele din Neptun sunt acum închise? Este conştient de ceea ce face? La Neptun, noroc cu piscinele şi cu un aqua park. Altfel, avem semnale puternice că turiştii sunt deranjaţi că nu au acces la plaje. La fel procedează şi colegul său, primarul din Mangalia, care asfaltează în plin sezon”, a afirmat preşedintele ANAT, Alin Burcea, în comunicatul citat.
La rândul său, vicepreşedintele ANAT, Adrian Voican, susţine că investiţiile ar trebui proiectate cu patru ani înainte.
“Autorităţile nu ştiau că trebuie să taie copaci? Nu puteau să planifice şi să ţină cont să nu facă lucrări în sezon? Sau nu le pasă ori nu au habar şi se trezesc cu opt zile înainte că anunţă oprirea traficului? Astfel de lucrări sunt necesare, dar trebuie implementate cu cap, predictibil. Ar trebui anunţate cu şase luni înainte, pentru a putea găsi soluţii, nu de pe azi pe mâine”, subliniază Voican.
Reprezentanţii “Apele Române” Constanţa au anunţat că, pentru proiectul de înnisipare, sunt planificate trei celule de plajă între Neptun şi Venus, pe o distanţă de 2,5 km: între zona “10 Steaguri” şi Hotel Poseidon, în staţiunea Jupiter – între Hotel Poseidon şi Cap Aurora, respectiv între Cap Aurora şi Venus.
Potrivit ANAT, Ministerul Mediului a hotărât ca lărgirea şi înnisiparea plajelor de pe litoralul românesc, pentru staţiunile Neptun şi Venus, să aibă loc în plin sezon estival.
“În România sunt din ce în ce mai multe lucrări de infrastructură binevenite, mult-aşteptate, însă, din păcate, perioadele lucrărilor sunt total ilogic alese. Aşa cum în Bucureşti sau într-un oraş mare, lucrările de reparaţii, deşi ar fi ideal să fie organizate vara, când traficul este mai lejer, iar lumea este plecată, de multe ori ele încep toamna, odată cu debutul anului şcolar sau universitar şi cu revenirea din concedii”, atrage atenţia ANAT.