Reprezentanții mediului de afaceri i-au cerut premierului Ciolacu analizele cu privire la modificările fiscale pregătite/ „Nu este normal să aflăm la jumătatea anului că nu ne ajung banii”

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Confederația Patronală Concordia și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) i-au solicitat premierului Marcel Ciolacu transmiterea studiilor și analizelor de impact cu privire la modificările fiscale aflate în prezent în discuție la nivelul Guvernului și au reiterat importanța nemodificării Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024. Cele două organizații au avut ieri o primă întâlnire cu noul prim-ministru, Marcel Ciolacu. Tema principală a discuției a fost îmbunătățirea calității dialogului social și a consultării publice din România.

S-a agreat cu prim-ministrul României organizarea de întâlniri regulate, atât cu el, cât și cu miniștri ai Guvernului. De asemenea, cele două organizații au solicitat ca Guvernul să dea mai multă greutate opiniilor Consiliului Economic și Social (CES) și Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS) și să acorde mereu partenerilor sociali și societății civile timp suficient pentru a analiza și formula opinii argumentate privind legile și politicile publice propuse.

Concordia și CNIPMMR s-au angajat să se prezinte la masa dialogului cu opinii ale membrilor pe care îi reprezintă, fundamentate pe date și analize proprii.

Concordia și CNIPMMR au solicitat transmiterea studiilor și analizelor de impact cu privire la modificările fiscale propuse și au reiterat cu fermitate importanța nemodificării Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024.

Dan Șucu, din partea Concordia, spune că i s-a solicitat premierului pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl discută și să nu fie luate decizii înainte de consultarea sectoarelor economice care pot fi afectate. „Din punctul nostru de vedere, dacă o ajustare fiscală urgentă trebuie să aibă loc – și vrem să înțelegem cum s-a ajuns aici – nu poate fi făcută doar prin creșteri de fiscalitate peste noapte, ci și prin reducerea și eficientizarea cheltuielilor bugetare. Dacă nu cheltuim mai atent banii publici și dacă nu colectăm și de la cei care astăzi nu plătesc corect, atunci celor care ne achităm dările la zi ni se va spune mereu că nu sunt suficienți bani și asta nu putem să acceptăm”, a spus Șucu.

„Consultarea organizațiilor patronale este esențială, atât în mecanismele formale ale CES și CNTDS, dar și în întâlniri de lucru cum sunt cele pe care le-am agreat astăzi și mă bucur la rândul meu că premierul a fost de acord să lucrăm în acest fel. În privința măsurilor fiscale am explicat că nu este normal să aflăm la jumătatea anului că nu ne ajung banii”, a spus Florin Jianu (CNIPMMR). „Mai mult, ar fi o lovitură pentru companii să afle de la o lună la alta că vor avea de plătit taxe în plus mai ales când vedem cu toții că economia încetinește. Pentru orice decizie fiscală avem nevoie în primul rând de dialog și apoi de suficient timp de implementare. Codul Fiscal vorbește de minimum 6 luni de zile, dar pentru anumite tipuri de măsuri e nevoie de mai mult timp. Așteptăm să vedem cât mai repede propunerile Guvernului și am solicitat ca ele să nu facă vreo excepție de la principiile de dialog și predictibilitate pe care le-am discutat și agreat”, a completat Jianu.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *