Republica Moldova a rămas fără curentul electric furnizat de Ucraina, adică o treime din necesar, după atacurile de ieri ale Rusiei. Chișinăul caută ajutor la UE și în România

Andrei Spînu - facebook

Atacurile de ieri ale Rusiei asupra Ucrainei, în urma cărora 19 persoane au murit, au determinat Kievul să oprească exporturile de electricitate pentru a stabiliza sistemul de electricitate al țării.

Una dintre cele mai afectate țări de această decizie este Republica Moldova, care importa 33 la sută din necesarul de electricitate din Ucraina.

Din această dimineață, de la ora 3, Republica Moldova își asigură singură întregul necesar de electricitate cu ajutorul centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Aceasta acoperea până acum 67 la sută din consum.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Anunţul a fost făcut marţi dimineaţa, de către vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, scrie presa de la Chișinău. Potrivit acestuia, acest lucru este posibil deoarece „MoldovaGaz” a alocat suplimentar către centrala electrică de la Cuciurgan 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

Vicepremierul Andrei Spînu (foto) a menţionat că a purtat discuţii cu Ucraina, România, Uniunea Europeană pentru a identifica o soluţie bună pentru Republica Moldova.

„Energia electrică este importantă şi vom încerca să rezolvăm împreună problemele care apar. Dar viaţa oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanţe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. Republica Moldova este alături de poporul ucrainean”, a mai menţionat Andrei Spînu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: