Republica Moldova a rămas fără curentul electric furnizat de Ucraina, adică o treime din necesar, după atacurile de ieri ale Rusiei. Chișinăul caută ajutor la UE și în România

Andrei Spînu - facebook

Atacurile de ieri ale Rusiei asupra Ucrainei, în urma cărora 19 persoane au murit, au determinat Kievul să oprească exporturile de electricitate pentru a stabiliza sistemul de electricitate al țării.

Una dintre cele mai afectate țări de această decizie este Republica Moldova, care importa 33 la sută din necesarul de electricitate din Ucraina.

Din această dimineață, de la ora 3, Republica Moldova își asigură singură întregul necesar de electricitate cu ajutorul centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Aceasta acoperea până acum 67 la sută din consum.

Anunţul a fost făcut marţi dimineaţa, de către vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, scrie presa de la Chișinău. Potrivit acestuia, acest lucru este posibil deoarece „MoldovaGaz” a alocat suplimentar către centrala electrică de la Cuciurgan 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

Vicepremierul Andrei Spînu (foto) a menţionat că a purtat discuţii cu Ucraina, România, Uniunea Europeană pentru a identifica o soluţie bună pentru Republica Moldova.

„Energia electrică este importantă şi vom încerca să rezolvăm împreună problemele care apar. Dar viaţa oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanţe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. Republica Moldova este alături de poporul ucrainean”, a mai menţionat Andrei Spînu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *