Republica Moldova spune că Gazprom că a redus livrările de gaze cu 30%. Se întâmplă la o zi după ce Chișinăul a plătit un avans pentru gazul consumat în septembrie

Moldovagaz

Compania rusă Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu aproximativ 30%, a declarat directorul companiei de gaze MoldovaGaz, Vadim Ceban.

Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Gazprom a avertizat Moldova despre reducerea livrărilor, lucru care s-a întâmplat astăzi.

Presa de la Chișinău spune că, potrivit contractului, Gazprom trebuia să livreze în luna octombrie către Republica Moldova 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi. Gazprom a confirmat însă livrarea a 5,7 milioane de metri cubi pe zi. 

Iar MoldovaGaz a anunțat că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi vor fi suficiente pentru asigurarea consumatorilor țării cu gaze naturale până la începutul sezonului de încălzire.

Spînu a declarat sâmbătă că în spatele reducerii se află probleme tehnice și că țara va cere Gazprom să mărească livrările.

“Motivul reducerii furnizării de gaze a fost explicat de Gazprom prea târziu”, a declarat Spînu într-o conferință de presă, adăugând că problemele tehnice nu pot fi considerate un “motiv obiectiv”.

Spînu a declarat că Moldova are în jur de 53,5 milioane de metri cubi de gaz în depozite subterane din Ucraina și România, care ar putea fi utilizate.

De asemenea, țara intenționează să economisească gazul prin utilizarea păcurii în unitățile sale de generare a energiei electrice.

Ceban a declarat anterior că MoldovaGaz a plătit vineri 23,9 milioane de dolari Gazprom pentru a acoperi restul unui avans întârziat pentru livrările de gaze naturale din septembrie și pentru a închide datoria de 35,9 milioane de dolari.

În Moldova au existat recent temeri că Gazprom ar putea să nu îi mai furnizeze gaze naturale începând cu 1 octombrie.

 

Sursa foto: Moldovagaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *