Rețele Electrice România, parte a grupului PPC în România, a finalizat construcția unei noi stații de transformare în stațiunea Mamaia, pentru a eficientiza distribuția de energie în zonă, în special pentru a acoperi necesitățile de consum crescute, din timpul sezonului turistic.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Investiția, în valoare totală aproximativ 43 milioane lei, a fost realizată integral din surse proprii, ca parte a strategiei companiei de a dezvolta rețeaua de distribuție a energiei electrice.
Noua stație de transformare va deservi momentan aproximativ 7.800 de clienți din zona de Nord a litoralului Mării Negre, asigurând o alimentare sigură și adaptată cerințelor actuale de consum. Totodată, prin amplasarea acestei noi stații de transformare între Stația Tăbăcărie din zona Delfinariu, Constanta și Stația Năvodari, se eficientizează maximal rețeaua electrică de distribuție și fiabilitatea acesteia.
„Ne continuăm parcursul de modernizare și extindere a rețelelor electrice de distribuție, cu accent pe reziliență, flexibilitate și digitalizare, pentru a sprijini tranziția energetică – de la electrificare accelerată la decarbonizarea consumului. Stația electrică Mamaia reprezintă un pas important în această direcție, contribuind la creșterea siguranței în alimentare, îmbunătățirea calității serviciilor și consolidarea rezilienței rețelei în beneficiul clienților și al comunităților locale. De asemenea, prin această investiție sprijinim dezvoltarea economică a zonei, asigurând un serviciu de distribuție mult îmbunătățit și optimizat pentru atragerea de noi investiții și dezvoltarea activităților existente”, a declarat Mihai Pește, Director General Rețele Electrice România.
Stația electrică de transformare 110/20kV Mamaia este una de tip interior, cu toate echipamentele energetice amplasate în incinta clădirii, având o putere instalată de 50MVA și fiind echipată cu două transformatoare 100/20kV de 25 MVA. Construcția beneficiază de o arhitectură adaptată specificului urbanistic al zonei, integrându-se în peisajul local.
Racordurile electrice la rețeaua de înaltă și medie tensiune au fost realizate integral prin cabluri subterane, acest fapt fiind esențial din punct de vedere al rezilienței instalațiilor, cât și prin prisma sustenabilității și impactului ambiental. Echipamentele utilizate sunt de tip capsulat, compacte, asigurând o fiabilitate ridicată a instalațiilor și optimizarea spațiului necesar pentru funcționarea stației.
Stația va fi alimentată de 2 linii electrice subterane de 110 kV, momentan fiind realizată linia din Stația Năvodari – Stația Mamaia, a doua linie Stația Mamaia – Stația Tăbăcărie fiind prevăzută a fi executată într-o etapă viitoare. Distribuția electrică pe medie tensiune se realizează prin 8 linii, bara de medie tensiune din stație fiind realizată cu 15 celule compacte de medie tensiune, fiind în același timp dimensionată pentru o eventuală amplificare a puterii stației în funcție de necesitatea de consum viitoare.
Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.