Numărul ambalajelor SGR colectate de la consumatori va depăşi 100 de milioane în decursul lunii aprilie, a declarat, marţi, în cadrul conferinţei Pria Environment, Anca Marinescu, corporate affairs and communication manager la RetuRo, citată de Agerpres.
“S-a vorbit despre milestone-ul acesta de 100 de milioane de ambalaje care s-a atins. Eu sper că, săptămâna viitoare, când vom publica cifrele oficiale, să avem o surpriză şi să fie peste 100 de milioane, pentru că în momentul acesta lucrăm pe estimări, dar există şi o parte de colectare manuală pe care o vom avea săptămâna viitoare. Atunci, sper ca luna aceasta să fim la peste 100 de milioane. Dar cifrele acestea, până la urmă, nu înseamnă mare lucru dacă doar le spui singure. Mă uitam în weekend la o ştire la un post de televiziune, cum că în fiecare zi apele Dunării sunt poluate cu 150 de kg de PET-uri. Cred că ar trebui ca toate cifrele acestea să le punem într-un context, în contextul în care sistemul a început şi poate contribui enorm la binele nostru, al tuturor. Nu vrem să ne mai gândim ce o să se întâmple peste un an, când probabil vor fi recuperate, aşa cum s-a întâmplat şi în alte pieţe, peste 70-80% dintre ambalajele puse în piaţă şi vom vorbi de miliarde”, a afirmat Marinescu.
Potrivit reprezentantei RetuRo, la ora actuală, dintre cei peste 80.000 de retaileri înscrişi în SGR, mai mult de jumătate au capabilităţi de a prelua ambalajele direct de la consumatori.
“În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, dintotdeauna a fost angajamentul RetuRo de a dezvolta infrastructura de prelucrare a ambalajelor, pe măsură ce intră în piaţă noi şi noi ambalaje, cu siglă de ambalaj, cu garanţie şi pe măsură ce acestea sunt colectate de la consumatori. În momentul acesta, operăm trei centre, iar ultimul deschis este în judeţul Braşov. În perioada următoare, deschidem alte patru centre, la: Bacău, lângă Bucureşti, în Otopeni, în Prahova şi în Craiova. Avem preocupare şi pentru sezonul estival, să rezolvăm această problemă. Se caută soluţii în acest moment. În ceea ce priveşte operatorii care s-au înscris în sistem, cifrele au crescut un pic. Avem aproape 80.000 de retaileri înscrişi, din care peste 44.000 pot prelua ambalajele de la consumatori, pentru că au semnat contractele cu RetuRo şi sunt pregătiţi”, a subliniat Anca Marinescu.
Un studiu recent publicat de Kantar arată că peste jumătate dintre români au adoptat Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), iar 25% dintre aceştia afirmă că returnează frecvent ambalajele cu simbolul SGR la punctele de colectare.
Datele oficiale relevă faptul că. în decursul primelor patru luni de la lansarea oficială a SGR, la nivel naţional, peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori şi mai mult de un miliard de ambalaje au fost puse pe piaţă de către producători.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul “not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.