Reuters: Beijingul pregătește un pachet de 143 de miliarde de dolari dedicat industriei sale de semiconductori, pentru a contracara măsurile SUA menite să încetinească progresele tehnologice ale Chinei

cipuri, semiconductori intel Sursa foto: Pexels

China lucrează la un pachet de sprijin de peste 1.000 de miliarde de yuani (143 de miliarde de dolari) pentru industria sa de semiconductori, au declarat trei surse pentru Reuters, fiind un pas important către autosuficiența în domeniul cipurilor și pentru a contracara măsurile SUA care vizează încetinirea progreselor sale tehnologice.

Beijingul plănuiește să deruleze ceea ce va fi unul dintre cele mai mari pachete de stimulente fiscale pe parcursul a cinci ani, în principal sub formă de subvenții și credite fiscale pentru a susține producția de semiconductori și activitățile de cercetare în țară, au declarat sursele citate de Reuters.

Acest lucru indică, așa cum se așteptau analiștii, o abordare mai directă a Chinei în modelarea viitorului unei industrii care a devenit un punct fierbinte din punct de vedere geopolitic din cauza creșterii cererii de cipuri și pe care Beijingul o consideră o piatră de temelie a puterii sale tehnologice.

Planul ar putea fi pus în aplicare încă din primul trimestru al anului viitor, au declarat două dintre sursele care au refuzat să fie numite, deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa.

Cea mai mare parte a asistenței financiare va fi folosită pentru a subvenționa achizițiile de echipamente de semiconductori interni de către firmele chineze, în principal uzine de fabricare a semiconductorilor.

Cel mai recent plan al Beijingului include, de asemenea, politici fiscale preferențiale pentru industria semiconductorilor din țară, au precizat acestea.

Posibili beneficiari

Beneficiarii vor fi atât întreprinderile de stat, cât și cele private din industrie, în special firmele mari de echipamente pentru semiconductori, precum NAURA Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China și Kingsemi, au adăugat sursele Reuters.

Unele acțiuni ale cipurilor chinezești din Hong Kong au crescut puternic după aflarea veștii despre pachet. Semiconductor Manufacturing International Corp a adăugat peste 8%, trimițând câștigul său zilnic la aproape 10%. Hua Hong Semiconductor Ltd a închis în creștere cu 17%, în timp ce piețele continentale erau închise la momentul publicării raportului.

Realizarea autonomiei în domeniul tehnologiei a figurat în mod proeminent în raportul complet de activitate al președintelui Xi Jinping la Congresul Partidului Comunist din octombrie. Termenul „tehnologie” a fost menționat de 40 de ori, față de 17 ori în raportul de la congresul din 2017.

Apelul lui Xi pentru ca China să „câștige bătălia” în domeniul tehnologiilor de bază ar putea semnala o revizuire a abordării Beijingului în ceea ce privește avansarea industriei sale tehnologice, cu mai multe cheltuieli și intervenții conduse de stat pentru a contracara presiunile SUA, au declarat analiștii.

Sancțiunile americane publicate în octombrie au făcut ca principalele companii de echipamente de producție de cipuri cu sediul în străinătate să înceteze să mai aprovizioneze principalii producători chinezi de cipuri, inclusiv Yangtze memory Technologies Co și SMIC, iar producătorii de cipuri avansate de inteligență artificială să înceteze să mai aprovizioneze companiile și laboratoarele.

Cea de-a doua economie a lumii a lansat o dispută comercială la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Statelor Unite din cauza măsurilor de control al exporturilor de cipuri, a declarat luni Ministerul Comerțului din China.

China a rămas mult timp în urmă față de restul lumii în sectorul echipamentelor de fabricare a cipurilor, care rămâne dominat de companii cu sediul în Statele Unite, Japonia și Olanda.

În ultimii douăzeci de ani au apărut o serie de firme naționale, dar majoritatea rămân în urma rivalilor lor în ceea ce privește capacitatea de a produce cipuri avansate.

De exemplu, echipamentele de gravură și de procesare termică ale NAURA pot produce doar cipuri de 28 nanometri și peste, tehnologii relativ mature.

Shanghai Micro Electronics Equipment Group Co. Ltd, singura companie de litografie din China, poate produce cipuri de 90 nanometri, cu mult în urma companiei olandeze ASML, care le produce pe cele de doar 3 nanometri.

Aceste companii ar avea dreptul la o subvenție de 20% din costul achizițiilor, au declarat cele trei surse.

Planul de sprijin fiscal vine după ce Departamentul american al Comerțului a adoptat în octombrie un set de reglementări de amploare, care ar putea interzice accesul laboratoarelor de cercetare și al centrelor de date comerciale la cipuri avansate de inteligență artificială, printre alte restricții.

Statele Unite au făcut, de asemenea, presiuni asupra unora dintre partenerii lor, inclusiv Japonia și Olanda, pentru a înăspri exporturile către China de echipamente utilizate pentru fabricarea semiconductorilor.

Iar președintele american Joe Biden a semnat în august un proiect de lege istoric care prevede acordarea de subvenții în valoare de 52,7 miliarde de dolari pentru producția și cercetarea în domeniul semiconductorilor din SUA, precum și un credit fiscal pentru fabricile de cipuri, estimat la 24 de miliarde de dolari.

Prin acest pachet de stimulente, Beijingul urmărește să intensifice sprijinul acordat firmelor chineze de cipuri pentru a construi, extinde sau moderniza instalațiile naționale de fabricare, asamblare, ambalare și cercetare și dezvoltare, au declarat sursele.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *