Reuters: Germania intenționează să înăsprească regulile pentru firmele foarte dependente de China

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Ministerul german de Externe intenționează să înăsprească regulile pentru companiile puternic expuse la China, obligându-le să dezvăluie mai multe informații și, eventual, să efectueze teste de stres pentru riscurile geopolitice, potrivit unui proiect de document confidențial consultat de Reuters.

Măsurile propuse fac parte dintr-o nouă strategie de afaceri față de China, elaborată de guvernul cancelarului Olaf Scholz, care încearcă să își reducă dependența de superputerea economică din Asia.

„Scopul este de a schimba structura de stimulare pentru companiile germane cu instrumente ale economiei de piață, astfel încât reducerea dependenței de exporturi să fie mai atractivă”, se arată în document, care evidențiază industriile chimică și auto.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să comenteze.

Proiectul, redactat de ministerul de externe condus de Annalena Baerbock, trebuie încă să fie aprobat de alte ministere. O decizie finală privind strategia pentru China este așteptată la începutul anului viitor.

Printre măsurile prezentate în documentul de 65 de pagini, dintre care unele au fost deja raportate, se numără o înăsprire a normelor pentru firmele active în China, pentru a se asigura că riscurile geopolitice sunt luate în considerare.

Garanțiile de investiții se vor confrunta cu o examinare mai amănunțită pentru a ține cont de impactul asupra mediului, de standardele sociale și de muncă și pentru a evita munca forțată în lanțul de aprovizionare, se arată în document. Pentru a evita riscurile de grupare, garanțiile de investiții ar trebui să fie limitate la 3 miliarde de euro pe companie și pe țară, a adăugat documentul.

De asemenea, guvernul intenționează să înăsprească garanțiile pentru creditele la export pentru a evita transferul nedorit de tehnologie, în special tehnologiile sensibile cu dublă utilizare și cele care pot fi utilizate pentru supraveghere și represiune, se arată în document.