OMV a încheiat un acord pentru a furniza Germaniei gaze româneşti de la exploatarea Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027

neptun deep Sursa foto: Petrom OMV

Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027, au declarat surse din companie pentru Reuters, în timp ce Europa caută noi modalităţi de a-şi spori securitatea energetică după ruperea relaţiilor cu Rusia.

  • UPDATE Potrivit informațiilor G4Media, cantitatea contractată în Germania va fi de circa 1% din partea de producție a OMV Petrom, adică 0,5% din cantitatea totală de gaze din Marea Neagră

Acordul pe cinci ani, pentru 15 terawatt-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina şi după o reducere mai largă a achiziţiilor de energie ale UE din această ţară, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord de aprovizionare de la mult aşteptatul proiect de extracţie a gazelor de la mare adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secţiunea României a Mării Negre.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă să producă în 2027, deţine aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.

Odată ce va deveni fucţional, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE şi un exportator net de gaze.

OMV Petrom, care este deţinută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acţiuni, a anunţat pentru prima dată că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră în 2012.

Uniper a refuzat să comenteze. Atât OMV, cât şi OMV Petrom nu au răspuns unei solicitări de comentarii.

OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au aprobat proiectul în 2023.

Producţia de pe platou va fi de aproximativ 8 bcm anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.

Producătorii plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea un drept de preemţiune la gazele extrase din proiect. Producătorii de gaze au spus că există un potenţial uriaş pentru descoperiri ulterioare în apele teritoriale ale României în Marea Neagră, unde ţara are rezerve de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care promit să ajute la diversificarea ofertei în regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Exista informatii sigure, dar neexpuse oficial (vezi articolul pe acelasi subiect din zf.ro), conform carora accesul Romaniei in Schengenul terestru a fost conditionat specific de acceptarea acestei tranzactii de catre autoritatile romane. Este un “cadou” cu mare valoare politica/electorala pentru suveranisti.

  2. Excepțională știre , tipic G4 media. Deci OMV vinde 1% din partea care îi revine din proiectul Neptun Deep. Cââââât ? Răspuns : 1% .
    Cu ce ne afectează această tranzacție ? Cu NIMIC ! Așa cum se precizează în finalul articolului România are drept de preemțiune .
    Așa că asocierea intrării României în Schengen și acest acord comercial este o gogoriță lansată de ZF.
    În rest numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.