Ritmul de creştere al economiei SUA în trimestrul doi din 2021 a fost uşor mai rapid decât s-a anunţat iniţial, astfel încât nivelul PIB-ului este peste vârful înregistrat înaintea pandemiei, datorită mai multor planuri de relansare şi a succesului campaniei de vaccinare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Economia SUA se confruntă acum cu un deficit de forţă de muncă.
Conform datelor publicate joi de Departamentul Comerţului, cea mai mare economie mondială a înregistrat în ritm anual o creştere de 6,6% în perioada aprilie – iunie 2021, după un avans de 6,3% în primele trei luni din acest an. Luna trecută, datele preliminare indicau o expansiune de 6,5% în trimestrul doi din 2021.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 6,7% în perioada aprilie – iunie 2021.
Revizuirea în creştere reflectă un ritm mai robust al cheltuielilor consumatorilor decât s-a anunţat iniţial. Rezerva Federală a SUA (Fed) menţine dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA, şi a păstrat nemodificat programul de achiziţii de active. Aceste evoluţii au stimulat creşterea preţului acţiunilor.
Cheltuielile de consum, care în mod normal sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică din SUA, au stat şi la baza relansării din trimestrul al doilea, dar analiştii avertizează că avansul ar putea încetini în perioada iulie-septembrie 2021, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19. De asemenea, problemele persistente din lanţurile de aprovizionare afectează industria SUA.
Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la o expansiune de aproximativ 7% a economiei Statelor Unite, ceea ce ar reprezenta cea mai solidă performanţă din 1984. FMI estimează un avans al PIB-ului SUA de 7% în 2021 şi de 4,9% în 2022.
Separat, Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a crescut cu 4.000, la 353.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 21 august, sub estimările analiştilor.
Economia SUA se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, recent înregistrându-se un număr record, de 9,2 milioane de locuri de muncă vacante. Deficitul i-a forţat pe angajatori să majoreze salariile şi în unele cazuri să crească preţurile, pentru a compensa costurile mai ridicate cu forţa de muncă.