Reuters: Rusia, afectată de sancțiuni, a cerut Indiei piese pentru sectoare cheie / Lista Moscovei conține peste 500 de produse, inclusiv piese pentru mașini, avioane și trenuri

Rusia India Sursa foto: Dreamstime

Moscova a trimis Indiei o listă cu peste 500 de produse pentru o potențială livrare, inclusiv piese pentru mașini, avioane și trenuri, au declarat pentru Reuters patru surse familiare cu acest subiect, în condițiile în care sancțiunile afectează capacitatea Rusiei de a menține în funcțiune industrii vitale.

Lista, a cărei versiune a fost văzută de Reuters la New Delhi, este provizorie și nu este clar câte dintre articole vor fi exportate în cele din urmă și în ce cantitate, dar o sursă guvernamentală indiană a declarat că solicitarea a fost neobișnuită prin amploarea sa.

India este dornică să stimuleze comerțul în acest mod, a spus sursa, în timp ce încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Rusia. Cu toate acestea, unele companii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a fi afectate de sancțiunile occidentale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

O sursă din industria de la Moscova, care a refuzat să fie numită din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat că Ministerul rus al Industriei și Comerțului a cerut marilor companii să furnizeze liste de materii prime și echipamente de care au nevoie.

Sursa a adăugat că vor fi necesare discuții suplimentare pentru a se ajunge la un acord asupra specificațiilor și volumelor și că această deschidere nu s-a limitat la India.

Ministerul rus al Industriei și Comerțului și ministerele indiene de externe și de comerț, precum și biroul prim-ministrului nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Guvernul premierului Narendra Modi nu s-a alăturat țărilor occidentale în a critica în mod deschis Moscova pentru războiul din Ucraina și a crescut puternic achizițiile de petrol rusesc care au atenuat o parte din impactul sancțiunilor.

Sancțiunile occidentale au paralizat aprovizionarea cu unele produse cruciale în Rusia. Companiile aeriene se confruntă cu o lipsă acută de piese, deoarece aproape toate avioanele sunt fabricate în străinătate. Piesele auto sunt, de asemenea, la mare căutare, în condițiile în care producătorii auto mondiali au părăsit piața.

O sursă din industria de vânzări auto din Rusia a declarat că ministerul comerțului a trimis o listă cu piesele auto necesare ministerelor și agențiilor de stat corespunzătoare din alte țări, inclusiv din India.

Lista de cumpărături a Moscovei are 14 pagini

Lista de articole din Rusia, care se întinde pe aproape 14 pagini, include piese pentru motoare auto, precum pistoane, pompe de ulei și bobine de aprindere. Există, de asemenea, cerere pentru bare de protecție, centuri de siguranță și sisteme de infotainment.

Pentru avioane și elicoptere, Rusia a solicitat 41 de articole, inclusiv componente ale trenului de aterizare, sisteme de combustibil, sisteme de comunicare și sisteme de stingere a incendiilor, veste de salvare și anvelope de aviație.

De asemenea, pe listă se aflau materii prime pentru producerea hârtiei, a pungilor de hârtie și a ambalajelor de consum, precum și materiale și echipamente pentru producerea de textile, inclusiv fire și coloranți, potrivit documentului analizat de Reuters.

Lista include aproape 200 de articole de metalurgie.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de echipamente militare al Indiei timp de decenii și este a patra cea mai mare piață pentru produsele farmaceutice indiene.

Echilibrarea balanței comerciale

Dar, în condițiile în care achizițiile de petrol rusesc au crescut vertiginos, iar livrările de cărbune și de îngrășăminte sunt, de asemenea, puternice, India caută modalități de reechilibrare a schimburilor comerciale, a declarat prima sursă guvernamentală indiană.

Importurile indiene din Rusia au crescut de aproape cinci ori, ajungând la 29 de miliarde de dolari între 24 februarie și 20 noiembrie, comparativ cu 6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile, între timp, au scăzut la 1,9 miliarde de dolari de la 2,4 miliarde de dolari, a precizat sursa citată.

India speră să își majoreze exporturile la aproape 10 miliarde de dolari în următoarele luni cu ajutorul listei de solicitări a Rusiei, potrivit sursei guvernamentale.

Companiile indiene ezită să lucreze cu Rusia

Însă unele companii indiene sunt reticente în a exporta în Rusia din cauza temerilor de a fi sancționate de Occident, a lipsei de claritate în ceea ce privește plățile și a provocărilor legate de asigurarea asigurărilor.

“Există o ezitare în rândul exportatorilor… în special în ceea ce privește articolele sancționate”, a declarat Ajay Sahai, directorul general al Federației organizațiilor indiene de export (FIEO), un organism sprijinit de ministerul indian al comerțului.

Sahai, care este la curent cu cererea Rusiei, a declarat că nici măcar exportatorii mici și mijlocii care ar putea satisface unele dintre solicitări și care au exportat anterior în Iran după sancțiunile occidentale, nu au fost entuziasmați.

Marii creditori indieni sunt, de asemenea, reticenți în a procesa tranzacții comerciale directe în rupii cu Rusia, la câteva luni de la instituirea mecanismului, de teama de a nu fi sancționați.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: