Un comunicat din partea grupului statelor puternic industrializate (G7), în care va fi anunţată o interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti, este aşteptat pentru sfârşitul lunii octombrie, urmat imediat de o propunere pentru un nou pachet de sancţiuni al UE, cel de al 12-lea, vizând Rusia, au declarat pentru Reuters surse diplomatice, citate de Agerpres.
„Avem nevoie acum de aprobarea finală din partea G7 înainte de a traduce aceste elemente în texte legale la nivel european”, a precizat un diplomat european.
O a doua sursă a spus că un comunicat din partea G7 este aşteptat să sosească în decurs de o săptămână. Cel de al 12-lea pachet de sancţiuni al UE este aşteptat să se concentreze pe diamantele ruseşti.
Săptămâna trecută, grupul statelor puternic industrializate a avut o reuniune tehnică la care au fost discutate mai multe propuneri privind importurile de diamante ruseşti, propuneri avansate de India, organizaţii din industria diamantelor şi de Belgia.
„Canada şi statele membre G7 au discutat cu industria şi reprezentanţii guvernamentali cu privire la propunerile destinate să răspundă la problemele privind trasabilitatea şi respectarea regulilor”, a declarat recent un purtător de cuvânt al Guvernului canadian.
La rândul său, Ministerul francez al Afacerilor Externe a informa că „se poartă discuţii la nivel tehnic între statele G7 cu Belgia şi împreună cu jucătorii din sectorul diamantelor”.
Rusia concurează cu Botswana pentru titlul de cea mai importantă sursă mondială de diamante. De la debutul invaziei ruseşti din Ucraina, mulţi retaileri occidentali de bijuterii au ocolit diamantele ruseşti, în special după ce autorităţile americane au sancţionat grupul rus Alrosa. Însă, aceste sancţiuni nu au oprit fluxul de diamante din Rusia, chiar dacă volumele de diamante ruseşti importate în UE au scăzut cu aproximativ 95% comparativ cu situaţia de dinainte de război. Un număr restrâns de cumpărători din India şi Belgia continuă să cumpere volume mari la preţuri atractive şi pot să îşi aleagă diamantele de care au nevoie, în timp ce alţii stau deoparte. În plus, diamantele ruseşti sunt de asemenea relocate spre hub-uri din Emiratele Arabe Unite, Belarus şi Armenia.