Revolut a prevenit în 2024 fraude evaluate la 600 de milioane de lire sterline, la nivel global, iar cel mai recent raport al băncii privind fraudele arată că platformele Meta continuă să fie principala sursă de scamuri raportate de utilizatorii Revolut (54%), spre deosebire de România, unde platformele Meta generează 64% din fraudele reclamate către Revolut, transmite Agerpres.
Raportul evidențiază faptul că fraudatorii apelează tot mai des la platformele de mesagerie criptată pentru a-și ținti victimele, iar în a doua jumătate a anului 2024, cele mai mari creșteri le-au avut WhatsApp și Telegram.
„Cu toate aceste evoluții, platformele Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) au reprezentat medii de propagare a fraudelor pentru circa 54% dintre scamurile raportate de clienții Revolut, la nivel global, și 64% dintre cele reclamate în România. Tendința a fost vizibilă la nivelul tuturor celor trei perioade de raportare de până acum”, se arată în comunicat.
Pentru a crește siguranța fondurilor clienților, banca a lansat noi funcționalități de securitate, precum apelurile în aplicație, care ajută clienții să evite scamurile prin impersonare, dar și sisteme bazate pe inteligență artificială pentru a detecta fraudele în timp real. Alături de alte măsuri, precum limitele pentru tranzacții și autentificarea biometrică, banca pune la dispoziția clienților resurse educative pentru a-și diversifica informațiile despre fraude și potențialele riscuri.
Totuși, instituțiile financiare, singure, nu pot combate numărul mare de scamuri care apar pe internet, iar cele mai multe pornesc de pe platformele de social media.
Principalele constatări ale raportului privind protecția fondurilor clienților și prevenirea fraudelor sunt următoarele:
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Criptarea nu înseamnă automat protecție – fraudele care pornesc și se distribuie prin WhatsApp și Telegram reprezintă acum peste o treime din numărul total al fraudelor raportate global (39%), respectiv 40% în România. Consumatorii sunt lăsați să creadă că aceste platforme sunt sigure, dar numai în cazul Telegram, numărul fraudelor a crescut, în semestrul II 2024, cu 121%, la nivel global. În cazul WhatsApp, creșterea a fost de 67%.
Potrivit comunicatului, Meta se menține ca principala sursă de diseminare a fraudelor – în semestrul II 2024, platformele Meta au reprezentat peste 54% din numărul total de fraude raportate de utilizatorii Revolut (64% în România).
Scamurile de cumpărături sunt cele mai răspândite la nivel global și afectează mai ales generațiile mai tinere.
În ciuda schimbărilor constante care apar în tipologia fraudelor, scamurile de cumpărături rămân pe prima poziție și în acest al treilea raport Revolut. În a doua jumătate a anului trecut, numărul de raportări ale scamurilor de acest tip a crescut îngrijorător, iar categoriile de vârstă cele mai expuse au fost cele mai tinere – 17-24 de ani și 25-34 de ani, care au reprezentat 36%, respectiv 38% din totalul cazurilor.
În România, 39% dintre scamurile de investiții au fost propagate prin Telegram, care s-a detașat, în 2024, ca sursă importantă a fraudelor de acest tip, generate și promovate prin social media.
„Escrocii își adaptează rapid tacticile, exploatând din ce în ce mai mult aplicații de mesagerie criptată, presupus sigure, precum WhatsApp și Telegram. Cu toate acestea, în ciuda apelurilor repetate ale Revolut și ale altor instituții financiare, platformele de social media nu reușesc să izoleze fraudele care afectează utilizatorii lor, iar inacțiunea acestor platforme nu este doar o neglijență, ci un element de facilitare a criminalității financiare. Avem nevoie de acțiuni imediate, decisive, nu de promisiuni goale”, a declarat Woody Malouf, directorul Departamentului FinCrime Revolut.
Revolut cere mai mult decât măsuri reactive și susține intervenția proactivă, inclusiv procese de verificare mai stricte pentru agenții de publicitate și creatorii de conținut, o monitorizare solidă, bazată pe inteligență artificială, și colaborare cu instituțiile financiare și cu autoritățile responsabile în identificarea escrocilor.
În plus, Revolut continuă să susțină necesitatea ca rețelele sociale să contribuie la rambursarea sumelor pierdute de victime, considerând că actualul mod de lucru între diversele părți implicate trebuie să se schimbe.
Revolut este o bancă europeană licențiată și o companie de investiții, care ajută oamenii să obțină mai mult de la banii lor. Revolut s-a lansat în 2015 în Marea Britanie.