Rezerva Federală a Statelor Unite se pregătește să lanseze mult-așteptatul serviciu de plăți instant/ Servicii similare există de mulți ani în Marea Britanie, India, Brazilia și UE

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală a SUA urmează să lanseze în curând un serviciu mult așteptat, care va avea ca scop modernizarea sistemului de plăți al țării, permițând în cele din urmă americanilor obișnuiți să trimită și să primească fonduri în câteva secunde, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, scrie Reuters.

Serviciul “FedNow”, la care se lucrează încă din 2019, va încerca să elimine decalajul de câteva zile de care au nevoie de obicei transferurile de numerar pentru a se deconta, aducând SUA în rând cu țări precum Regatul Unit, India, Brazilia, precum și Uniunea Europeană, unde servicii similare există de ani de zile.

Serviciul de plăți instant din România este administrat de Transfond și a fost lansat în primăvara anului 2019. Sunt 10 bănci participante la serviciul Plăți instant: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Vista Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale, Intesa Sanpaolo Bank și ING Bank România.

FedNow se lansează cu 41 de bănci și 15 furnizori de servicii certificați pentru a utiliza serviciul, inclusiv bănci comunitare și mari creditori precum JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon și US Bancorp, dar Fed intenționează să includă mai multe bănci și cooperative de credit în acest an.

Serviciul va concura cu sistemele de plăți în timp real din sectorul privat, inclusiv cu rețeaua RTP a The Clearing House, și a fost inițial contestat de marile bănci care au spus că este redundant. Însă multe dintre ele au acceptat să participe, considerând că FedNow le va permite să își extindă serviciile pe care le pot oferi clienților.

“Pentru noi, FedNow este cu adevărat o modalitate minunată de a ne extinde raza de acțiune”, a declarat Anu Somani, șeful departamentului global de plăți și plăți integrate la U.S. Bank.

Spre deosebire de serviciile de plăți peer-to-peer, precum Venmo sau PayPal, care acționează ca intermediari între bănci, plățile efectuate prin FedNow vor fi decontate direct în conturile băncilor centrale.

Fed operează, de asemenea, un sistem de plăți în timp real numit FedWire, dar acesta este rezervat plăților pe scară largă, în principal pentru companii, și este operațional doar în timpul orelor de program. Deși noul sistem FedNow se adresează tuturor, este posibil ca de el să beneficieze cel mai mult consumatorii și întreprinderile mici, au declarat analiștii.

Băncile mai mici, care se conectează adesea la FedWire prin intermediul unor creditori mai mari, au încurajat Fed să dezvolte FedNow, argumentând că le-ar permite accesul la plăți în timp real fără a fi nevoite să plătească concurenților mai mari pentru acest serviciu.

FedNow nu va percepe taxe de la consumatori, deși nu este clar dacă sau cum vor transfera băncile participante orice costuri asociate serviciului.

Unii participanți de pe piață și-au exprimat îngrijorarea că FedNow ar putea supraîncărca o potențială criză bancară prin facilitarea unor ieșiri rapide din instituțiile financiare, o temere care a fost amplificată după falimentul Silicon Valley Bank la începutul acestui an.

Dar oficialii Fed au minimalizat aceste îngrijorări, susținând că băncile au la dispoziție instrumente pentru a atenua un val de ieșiri.

La început, FedNow va avea o limită maximă de plată de 500.000 de dolari, dar băncile pot alege să reducă acest plafon dacă este necesar.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *