Rezervele internaționale ale Rusiei se situau la 604,4 miliarde de dolari la 25 martie 2022, potrivit site-ului Băncii Rusiei. În cele cinci săptămâni de la invazia Moscovei în Ucraina, acestea au scăzut cu 38,8 miliarde de dolari, de la maximul absolut de 643,2 miliarde de dolari din 18 februarie (ultimele date publicate de Banca Rusiei până în prezent), scrie Interfax.
Principalii factori care au stat la baza reducerii rezervelor au fost intervențiile valutare, refinanțarea valutară și reevaluarea valutară a activelor, a precizat Banca Centrală.
Banca Rusiei a reluat intervențiile la 24 februarie 2022, vânzând valută în valoare de 84,8 miliarde de ruble. A doua zi, pe 25 februarie, a vândut valută în valoare de 18,8 miliarde de ruble, dar nu a putut efectua aceste operațiuni în continuare din cauza „înghețării” unei părți din rezervele de aur și valută ale Rusiei de către țările occidentale, ca parte a sancțiunilor împotriva țării.
Banca Centrală a încetat să mai comunice date curente privind volumul rezervelor internaționale la începutul lunii martie 2022. Toate publicațiile au utilizat date din 18 februarie.
Banca Rusiei a publicat acum date intermediare: la 25 februarie, rezervele au totalizat 629,4 miliarde de dolari (o scădere de 13,8 miliarde de dolari în decurs de o săptămână), la 4 martie – 608,9 miliarde de dolari (-20,5 miliarde de dolari), la 11 martie – 611,8 miliarde de dolari (+ 2,9 miliarde de dolari) și la 18 martie – 606,2 miliarde de dolari (-5,6 miliarde de dolari). Rezervele internaționale au scăzut cu 1,8 miliarde de dolari în săptămâna 18-25 martie.
Rezervele internaționale sunt active financiare foarte lichide deținute de Banca Rusiei și de guvernul rus. Acestea constau în active în valute străine, aur monetar, drepturi speciale de tragere (DST, unitatea de cont utilizată de Fondul Monetar Internațional – FMI), poziția de rezervă în cadrul FMI și alte active de rezervă.
O serie de țări occidentale au impus sancțiuni asupra tranzacțiilor cu Banca Rusiei și Ministerul de Finanțe la sfârșitul lunii februarie 2022, limitând capacitatea Rusiei de a utiliza o parte din rezervele sale valutare. Ulterior, OFAC (o divizie a Departamentului de Trezorerie al SUA) a precizat că tranzacțiile cu aur din rezervele rusești făceau, de asemenea, obiectul sancțiunilor anterioare (adică tranzacțiile cu acest activ prezintă riscuri de sancțiuni pentru contrapărți). Banca Centrală a declarat că tot aurul din rezervele internaționale ale Rusiei este păstrat în seifurile sale de pe teritoriul rusesc.