Romaero, companie de stat specializată în producţie, servicii şi cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile şi militare de pasageri sau cargo, a realizat un plan de restructurare prin care își propune, printre altele, creșterea numărului de salariați de la 609 în prezent la 1.200-1.300, pe termen mediu și lung, potrivit documentului ce va fi discutat miercuri în ședința de Guvern.
Numărul de angajați al companiei a scăzut în ultimii ani, de la 908 în anul 2019 la 690 în prezent. Fondul de salarii a scăzut de la un maxim de 76,8 milioane lei, pentru 7.098 de angajați, în 2020, la 68,3 milioane de lei, pentru 8.253 de angajați în 2022. Compania susține că scăderea personalului din ultimii ani are printre cauze și „apariția și manifestarea agresivă a pandemiei SARS-COV-2, întreaga industrie aerospațială fiind afectată profund ca urmare a restricțiilor impuse. Astfel, compania având activitățile principale conectate direct cu piața aviației comerciale, a înregistrat o scădere severă a veniturilor.
Astfel, ROMAERO afirmă că își propune, pe termen mediu și lung, „obținerea unui nivel maxim de eficiență” prin „creșterea progresivă la 1.200-1.300 a numărului de salariați, preponderent direct productivi, în corelație cu dezvoltarea afacerii la o valoare de peste 50 milioane de dolari pe an, în condițiile păstrării activelor productive critice (hangare, hale de producție, laboratoare, birouri, depozite, platforme de manevrare aeronave, diverse anexe, etc.) amplasate pe o suprafață a platformei industriale de aprox. 30 hectare și cu tranziția progresivă spre Tier 1 în relația cu marii producători de aeronave Airbus și Boeing, precum și consolidarea poziției de bază permanentă de inspecție și reparație aeronave, care să aibă posibilitatea ofertării și asigurării serviciilor de linie pentru aeronave civile pe ambele aeroporturi din București ale C.N. A.B., prioritar pentru TAROM S.A”. Printre altele, companie propune mărirea progresivă a numărului de angajați ai unei structuri până la 114 salariați, în acord cu extinderea activităților de mentenanță pentru aeronavele C-27J Spartan și elicopterului S-70I Black Hawk.
Planul companiei:
Astfel, pe termen scurt, perioada 2022-2023, se estimează că măsurile integrate pentru stabilizarea societății, respectiv reorganizarea acesteia astfel încât să permită înființarea centrelor de cost, asociată cu reducerea de personal indirect productiv, actualizarea/modificarea procedurilor antecalcul, post calcul și de ofertare, întocmirea și respectarea planurilor anuale de achiziții, precum și dinamizarea activităților de marketing și comerciale, corelate cu efectuarea unor investiții în valoare de 7.973.000 euro, fără TVA și valorificarea activelor excedentare, vor conduce la îmbunătățirea considerabilă a rezultatelor nete, de la – 64.702.847 lei în anul 2021 (preliminat) la – 41.513.707 lei în anul 2022 și 142.543 lei în anul 2023 (estimat).
Pe termen mediu, perioada 2024-2026, se vor continua măsurile de eficientizare a activității, prin adaptarea cantitativă și calitativă a resursei umane la evoluțiile generate de procesele de retehnologizare a fluxurilor de producție și mentenanță, respectiv asigurarea unei prezențe semnificative în Tier 2, fezabil în zona de producție ansamble și subansamble și consolidarea poziției de bază permanentă de reparație aeronave militare de transport și civile, concomitent cu accelerarea procesului investițional, prezumat la valoarea de 17.537.000 euro, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea rezultatelor nete, la 17.597.573 lei în anul 2024, 97.510 lei în anul 2025 (rezultat inferior față de anul precedent datorită investițiilor preconizate pentru anul 2025) și 7.238.006 lei în anul 2026.
Pe termen lung, respectiv până în anul 2031, măsurile propuse vizează automatizarea unor procese repetitive și valorificarea activelor imobiliare disponibilizate ca urmare a retehnologizării activităților, continuarea programului de investiții în vederea atingerii obiectivelor ,,lean manufacturing”, având ca efect creșterea profitabilității si păstrarea competitivității, elemente definitorii pentru satisfacerea nevoilor esențiale de securitate ale statului și atragerea/menținerea partenerilor comerciali, precum și consolidarea poziției pe piață si poziționarea la un nivel ridicat pentru următorii 30-40 de ani.