România a început să importe gaze din Ungaria. Este pentru prima dată în acest an

conducta

După ce în tot acest an România a exportat gaze către Ungaria – în fapt, tranzit, dar și din producția internă(Petrom) , azi, 6 decembrie, situația s-a schimbat. Acum noi importăm din Ungaria, prin punctul Arad-Szeged, 1,4 milioane de metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz. În fapt, și acesta este un tranzit pe la vecini, sursa gazului fiind alta, pentru că Ungaria nu are producție semnificativă de gaze. Pot fi gaze de la hub-ul Baumgarten, Viena sau gaze venit din Rusia, via Turcia, Bulgaria și Serbia.

Nu este singurul nostru import, aducem gaze și din Bulgaria, pe la Kardam – Negru Vodă, 4,9 milioane. Sursa acestor gaze nu este însă Bulgaria, ci alta, țara vecină fiind doar placa turnată pentru producători cum ar fi Rusia, Azerbaijan sau SUA, Qatar, pentru GNL descărcat în terminalele de la Mediterana.

În total, azi importăm 6,3 milioane de metri cubi, la un consum de 46,3 milioane de metri cubi. Pe lângă importurile din Ungaria și Bulgaria, mai avem 24,1 milioane de metri cubi producție curentă și 15,9 milioane de metri cubi extracție din depozite.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Importul de gaze din Ungaria poate fi explicat doar în parte printr-un necesar suplimentar intern de consum(nu avem un necesar atât de mare, vremea este mai degrabă blândă), ci, mai probabil, este vorba de oportunitatea de preț La Baumgarten, Viena, prețul de piață al gazului este de 37-38 de euro/MWh. Pe Bursa Română de Mărfuri costă 205-210 lei/MWh, adică 41-42 de euro/MWh. Nu este o diferență atât de mare de preț, dar, în schimb, diferă cantitățile disponibile. Vedem pe BRM că sunt scoase la vânzare câteva sute, cel mult mii, de MWh. În schimb, la Viena sunt dipsonibile cantități de zeci de mii de MWh, la o singură licitație. Practic, în afară de micul avantaj de preț, un trader sau consumator român ar putea să se îndrepte către Austria, dacă ar enevoie de cantități mai mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Woau ,de capul nostru !! Am trait sa vad si asta !!!
    Am ajuns sa importam gaze de la h unguri ??? Oare cand a fost in vizita ,un mare smecher -min istru al lor ,si a zis :
    —Ce faceti voi cu gazele ,ca nu mai aveti industrie petro-chimica ??? Le vindeti la noi !! Acum am juns sa le ,,cumparam inapoi cu 7 preturi ??
    —h Ungurii NU au rezerve de gaze, dar au peste 75 % dintre consumatori casnici beneficari de gaze, Iar noi inca mai facem focul cu paie si coceni etc,,

  2. Păi,nu era vorba de la Bruxelles că aplicam sancțiuni și nu mai cumpără nimeni gaz și petrol din Rusia ?! Ce oameni , ce conducători de r—t și mincinoși in așa zisul occident !

  3. Hungaria are in depozite 10 miliarde de mc, noi avem 3 miliarde. Când ne spun guvernanții ca depozitele sunt pline 110% nu înseamnă mare lucru, sa ne spună cantitatea. Ungurii cumpara vara când gazele sunt ieftine și le vând iarna, nu ți mai trebuie extracție îți trebuie depozite. Noi am fost fara minte tot timpul…..

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.