România a înregistrat printre cele mai mari scăderi ale prețurilor produselor agricole din UE, în primul trimestru al anului

Grau sursa foto: Pexels

România a înregistrat printre cele mai mari scăderi ale prețurilor al produselor agricole din UE, în primul trimestru din 2024, potrivit datelor publicate de Eurostat. Majoritatea țărilor UE (21 din 25 cu date disponibile) au înregistrat o scădere ale prețurilor produselor agricole în primul trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru din 2023. Cele mai mari scăderi ale prețurilor au fost înregistrate în Ungaria (-24%), Bulgaria și România (ambele -18%), Slovacia și Cehia (ambele -17%).

În schimb, prețurile au crescut în 5 țări din sudul UE; creșterea cea mai accentuată s-a înregistrat în Grecia (+20%), iar creșteri mai modeste în Malta și Spania (+4%), precum și în Portugalia și Cipru (+1%).

Prețul mediu al producției agricole a scăzut cu 6% în primul trimestru din 2024 comparativ cu același trimestru din 2023. În același interval de timp, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (inputuri care nu sunt legate de investiții) a scăzut cu 11%, arată Eurostat.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

După o perioadă de perturbare, în care au existat creșteri puternice ale prețurilor agricole în 2021 și în primele 3 trimestre din 2022, viteza de creștere a încetinit și apoi prețurile au început să scadă. Recentele scăderi ale producției agricole și ale costurilor factorilor de producție sunt în direcția unor niveluri mai calme, anterioare perturbărilor. 

În primul trimestru al anului 2024, evoluția prețurilor pentru numeroase produse agricole a fost variată și contrastantă. Prețul laptelui a scăzut cu 12 %, cel al ouălor și al culturilor industriale (oleaginoase, proteaginoase, tutun brut, sfeclă de zahăr și altele) a scăzut cu 10 %, iar cel al legumelor proaspete cu 6 % (în cadrul cărora s-a înregistrat o scădere deosebit de abruptă, de 33 %, a prețului roșiilor). 

În schimb, prețul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, iar cel al fructelor proaspete cu 20%, ca răspuns la impactul prevăzut al condițiilor meteorologice nefavorabile asupra cantităților recoltate.

Dintre inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai mari scăderi de prețuri au fost înregistrate la îngrășăminte și amelioratori de sol (-31%), furaje (-16%) și energie (-12%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: