Azi, 25 martie, în depozitele subterane de gaze ale României mai există circa 600 de milioane de metri cubi de gaze, corespunzător unui consum de iarnă din depozite de circa 1,4 miliarde de metri cubi, o cantitate similară celei de anul trecut, tot pe această vreme, potrivit informațiilor analizate de Economedia.ro. Peste o săptămână, în 31 martie, este sfârșitul ciclului de extracție și începutul celei de injecție, care durează până la sfârșitul lunii octombrie.
Pentru acest sezon rece, depozitele din țară, operate de Romgaz și ENGIE (Depomureș), stocaseră circa 2 miliarde de metri cubi, cu un milliard mai puțin decât în sezonul 2020/2021, pentru că operatorii autorizați de ANRE nu au mai avut o obligație legală de a depozita cantități minime. Practic, fiecare firmă a stocat cât a crezut ea de cuviință că îi trebuie pentru a-și onora obligațiile contractuale către clienți. Rezultatul: cu 30% mai puține gaze stocate și doar norocul unei ierni relativ blânde a făcut ca România să nu rămână fără gaze în plină criză europeană a gazului.
În această iarnă, consumul României a fost acoperit în proporție de circa 50% din producția curentă, 30% prin extracția din depozite și 20% din importuri. În prezent, pentru că vremea s-a încălzit, extracția din depozite a scăzut spre 10% din total consum.
Nu numai în România, dar și în toată Europa depozitele de gaze nu s-au umplut, pe perioada anului trecut. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru criza gazului în care încă ne aflăm, cu prețuri enorme ale acestei resurse datorate unei oferte precare. Gazprom, în succesive rânduri, a scăzut producția și livrările pe conducte către țările Europei, cu consecințe evidente asupra prețului. Surse alternative la gazul rusesc, care acontează 40% din consumul UE, există deocamdată doar de tipul GNL (gaz natural lichefiat), venit cu metanierele, dar în niciun caz nu este suficient pentru toate țările. De altfel, SUA ȘI Qatar, ca țări furnizoare, au precizat că nu pot înlocui repede sursele rusești, iar Germania, prin reprezentanții ei, a spus răspicat, în repetate rânduri, că nu există nicio soluție imediată la energia din Rusia.
Situația de anul trecut a depozitelor de gaze nu se va repeta în acest an, cel puțin așa promite UE. Comisia Europeană va ajuta ţările membre să demareze achiziţiile comune de gaze în acest an şi este așteptată ca, în câteva zile, să propună o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de venirea fiecărei ierni. În prezent, depozitele de gaze din UE, în general au un grad de umplere de 26%, cu România fiind la sub 20% din capacitate (600 de milioane de metri cubi față de 3,2 miliarde, capacitate).
Documentul consultat de Reuters menţionează că ţările membre sunt de acord să îşi coordoneze măsurile pentru a umple depozitele de gaze şi să înceapă acest lucru „în cel mai scurt timp posibil”.