România, pe locul 2 în topul țărilor din regiune care au atras investiții străine directe anul trecut, însă rămâne mult în urma Poloniei

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

România s-a aflat anul trecut pe locul doi într-un top al țărilor din regiune în funcție de fluxul investițiilor străine directe, realizat de către Emerging Europe.

Țara noastră a avut anul trecut fluxuri de investiții străine directe în valoare de 8,61 miliarde de dolari, conform Emerging Europe Investment Promotion Report 2022.

Această valoare a dus țara noastră pe locul doi în topul fluxurilor investițiilor străine directe, însă țara noastră este încă puternic în urmă față Polonia, care a atras anul trecut investiții străine directe în valoare de 24,81 miliarde dolari.

Sursa foto: Emerging Europe

Totodată, anul trecut pare a fi fost unul excepțional pentru țara noastră, deoarece în anii anteriori sumele atrase erau mai mici, respectiv de 5,41 miliarde dolari în 2017, 6,21 miliarde de dolari în 2018, 5,79 miliarde dolari în 2019 și un minim de 3,43 miliarde dolari în anul pandemiei 2020.

Totodată, anul trecut a fost unul mai slab în materie de investiții străine directe pentru Cehia și Ungaria. De exemplu, dacă Cehia atrăgea investiții străine directe anuale de circa 9-11 miliarde dolari în perioada 2017-2020, anul trecut țara a atras doar 5,8 miliarde dolari. De asemenea, Ungaria avea un nivel al investițiilor străine directe care depășea adesea 6 miliarde dolari, dar anul trecut a atras doar 5,4 miliarde dolari.

În schimb, România se află abia pe locul 10 în ce privește fluxuri de investiții străine directe per capita, cu 451 milioane de dolari. Spre comparație, topul este condus de Letonia, Muntenegru și Serbia, cu fluxuri de ISD per capita de 2,8 miliarde dolari, 1,07 miliarde dolari, respectiv 744 milioane dolari.

Sursa foto: Emerging Europe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *