România ar putea înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, având în vedere efectul de bază favorabil prin comparaţie cu anul 2024 când s-a înregistrat o creştere economică modestă, a declarat Lucian Anghel, deputy CEO Libra Internet Bank, citat de Agerpres.
“Până la momentul publicării structurii detaliate a creşterii PIB pentru ultimul trimestru al anului trecut şi pe tot anul, putem anticipa câteva tendinţe pe baza interpretării indicatorilor cu frecvenţă ridicată publicat lunar de Institutul Naţional de Statistică, indicatori care acoperă 75% din produsul intern brut. Activitatea de comerţ, în principal cel cu amănuntul şi apoi cel auto, alături de industria prelucrătoare au avut o performanţă mai bună în trimestrul al IV-lea din 2024. Din păcate, avansul din ultimul trimestru al sectorului prelucrător nu a fost suficient pentru ca industria să reintre în teritoriu pozitiv la nivelul întregului an, mai ales că industria extractivă şi producţia de energie au continuat să dezamăgească”, a spus Lucian Anghel.
El susţine că, în rest, semnalele primite din economie au fost slabe. Pe baza datelor din lunile octombrie şi noiembrie, construcţiile se pare că au încheiat, cel mai probabil, trimestrul al IV-lea, şi chiar întregul an 2024, în scădere, iar segmentul serviciilor destinate companiilor a continuat să scadă per ansamblu, anulând evoluţia ceva mai bună a serviciilor prestate în special populaţiei, cu precădere în zona hotelurilor, a serviciilor recreative şi jocurilor de noroc.
“În acelaşi timp, agricultura a continuat, destul de probabil, să furnizeze o contribuţie negativă la avansul economic în ultimul trimestru, iar aceasta cu siguranţă a limitat autoconsumul şi implicit consumul privat. Pentru anul 2025, vedem încă posibilă o creştere economică de 1,6%, având în vedere efectul de bază favorabil prin comparaţie cu anul 2024 când s-a înregistrat o creştere economică modestă, reluarea susţinută a investiţilor pe baza atragerii de fonduri europene şi, de asemenea, o inerţie pozitivă a consumului gospodăriilor ca urmare a creşterii veniturilor peste inflaţie în anul anterior. Rămâne însă incertitudinea cu privire la efectele consolidării fiscale, care poate modifica ritmul de creştere economică anticipat în prezent”, a afirmat Lucian Anghel.
Economia României a crescut anul trecut cu 0,9%, iar în ultimul trimestru din 2024. Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 0,7% faţă de acelaşi trimestru din 2023 şi cu 0,8%, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai recente estimări ale Comisiei Europene, publicate la sfârşitul anului trecut, au indicat o creştere economică de 2,5% în 2025. La rândul său, FMI a estimat, în octombrie 2024, un avans al PIB de 3,3% în acest an pentru România. Bugetul de stat pentru anul în curs este construit pe o creştere a economiei de 2,5%.