România ar trebui să instaleze capacități noi de energie regenerabilă de 6,9 GW până în 2030

parc eolian_n

Cum pachetul Fit for 55, calea de parcurs a UE către reducerea cu cel puțin 55% a emisiilor până în 2030, prevede ca cel puțin 40% din consumul final de energie al UE să provină din surse regenerabile, România va trebui să instaleze capacități noi de energie regenerabila de 6,9 GW până în 2030.

Dar ridicarea țintei naționale de la 30,7% la 38% înseamnă ca aceasta capacitate va fi și mai mare. În plus, până în 2030, o bună parte din flota actuală de regenerabile va trece prin procesul de extindere a duratei de viață sau repowering.

”Astfel, putem estima o piața de peste 10 GW de capacități eoliene și fotovoltaice în România până în 2030. Aceștia sunt necesari nu doar în procesul de decarbonare și atingere a țintelor, dar mai ales pentru rezolvarea deficitului de capacitate de generare existent în ultimii ani. Iar sursele de finanțare există deja, pe lângă capitalul privat, România având la dispoziție cu mult peste 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic doar prin PNRR și Fondul pentru Modernizare”, arată RWEA și RPIA, cele doua asociații de energie regenerabilă din România.

Dezvoltarea lanțurilor valorice ale energie curate înseamnă, însă, mai mult decât instalarea de noi capacități de producție. Înseamnă, în primul rând, producerea turbinelor eoliene și a panourilor fotovoltaice, sau a componentelor lor în România, a soluțiilor digitale ce vor face posibilă tranziția energetică, pregătirea forței de muncă pe toate nivelurile de calificare, precum și investiții în educație și cercetare. Și nu se opresc doar la surse regenerabile, ele rezolvând doar procesul de producere a energiei curate, ci merg mai departe către tehnologiile adiacente: baterii, electrolizoare, pompe de căldura, mașini electrice și alte tehnologii ce vor contribui semnificativ la procesul de decarbonare.

Lanțurile valorice ale energiei regenerabile sunt, din fericire, deja prezente în România, conform datelor WindEurope, Schaeffler Romania dezvoltă și produce sisteme de rulmenți pentru aplicații eoliene în parteneriate directe cu dezvoltatori, producători și operatori, având cel mai avansat know-how din domeniu. Dintre cei 4.000 de angajați, 100 își desfășoară activitatea în centrul de cercetare al companiei din Brașov.

Dezvoltarea noilor lanțuri valorice va avea impact direct asupra numărului de locuri de muncă și a valorii economice generate. Conform datelor IEA, în lanțurile valorice ale energiei curate, pentru fiecare milion de euro cheltuit sunt create în medie nouă locuri de muncă.

De altfel, SolarPower Europe estimează că România are al șaselea potențial de crearea a locurilor de muncă din Europa, cu peste 54.000 de angajați doar în domeniul energiei solare până în 2025. Piața din România este cea mai mare din regiune, dar dezvoltate rapid la nivel național, lanțurile valorice nu se vor limita doar la piața locală, având potențial important de a reprezenta o soluție la nivel regional, prin accesarea piețelor învecinate.

Potrivit RWEA și RPIA, energia regenerabilă aduce, de departe, cel mai scăzut cost pentru utilizatorii casnici și industriali. De aceea, cu măsurile necesare, sectorul își va atinge și, cel mai probabil, depăși țintele. Dar în lipsa dezvoltării lanțurilor valorice ale energiei curate la nivel național, nu vom putea crea pe deplin valoarea și impactul pozitiv în societatea și economia din România.

Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *