România are o avere financiară medie pe cap de locuitor de 5.823 euro, de peste 11 ori mai mică decât media europeană/ Datele de la European Financial Management Association arată că și Bulgaria e înaintea țării noastre/ “Educația financiară există, e nevoie doar de experiență”

digitalizare calcule bursa bani dreamstime

România are o avere financiară medie pe cap de locuitor de 5.823 euro, în timp ce media la nivel european este de 65.209 euro, a declarat, marţi, Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România, la evenimentul “Piaţa fondurilor de investiţii în 2024 – aşteptări şi provocări”, organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

“România în momentul de faţă are o avere medie pe cap de locuitor la 5.823 de euro, comparativ cu averea medie la nivelul întregii Europe de 65.209 euro. Din acest punct de vedere se vede că este o discrepanţă foarte mare între averea acumulată la nivel european şi averea acumulată în România. Discrepanţa, din punctul meu de vedere, este mult mai mare decât discrepanţa dintre salariile de exemplu obţinute în momentul de faţă în România şi salariile obţinute în alte ţări ale lumii”, a spus Dan Popovici, menţionând că datele sunt de la European Financial Management Association (EFMA) şi se referă la anul 2022.

El a explicat că averea financiară se referă la depozite bancare, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, asigurări de viaţă cu capitalizare şi fonduri de investiţii. Dan Popovici a precizat că în afară de averea financiară mai există una în zona de real estate, formată din investiţii în imobiliare şi terenuri.

Potrivit sursei citate, averea medie în alte ţări din regiune este mai mare decât în România. Astfel, în Bulgaria este de 7.778 de euro, în Ungaria – 12.058 euro iar în Polonia – 11.249 de euro. În Marea Britanie averea medie pe cap de locuitor este de 112.318 euro, iar în Germania este de 83.903 de euro.

De asemenea, Popovici a spus că valoarea instrumentelor aferente pieţei de capital raportată la valoarea depozitelor bancare este pe un trend ascendent începând din 2015, iar cea mai mare contribuţie este dată de fondurile de pensii.

Conform datelor prezentate, depozitele bancare reprezintă, în medie, 68% din averea financiară a românilor. O componentă importantă o reprezintă fondurile de pensii, cu 18,5%.

Fondurile de investiţii reprezintă în România doar 3,73% din totalul averii medii pe cap de locuitor. Media europeană se situează la nivelul de 10%.

 

Întrebat dacă o explicație pentru aceste cifre mici ar fi lipsa de educație financiară a românilor, Mihai Purcărea, Director General BRD Asset Management, a spus că românii stau bine la aces capitol, dar nu au experiența unor asemenea investiții.

“Mie nu-mi place expresia asta și am lucrat și pentru francezi și pentru austrieci, am fost toate țările, și nu mi se pare că noi suntem noi mai needucați. Ne lipsește experiența. Omologul bunicul meu din Franța sau al celui din Austria făceau investiții la Bursă acum 70- 80 de ani. Bunică-miu avea carnetul de CEC. Era singurul care se putea. Deci, ne lipsește experiența. Și americanii, și francezii au învățat să facă acest lucru investind regulat, pe termen lung, pentru pensia lor. Așa își construiesc și educația, și experiența. De câțiva ani am intrat și noi în stadiul în care oamenii vin către noi ca să investească pe termene lungi, fiecare cu obiectivele pe care le au – pensie, copii – sau obiective pe termen lung. Aceste investiții vor duce la creșterea nivelului de experiență și, automat, la pachet vine și educația. Eu cred că educația există, este suficientă, e nevoie doar de experiență”, a spus Mihai Purcărea.

Perspective pentru 2024

Reprezentanții AAF anticipează o evoluție pozitivă în 2024 și pe termen mediu a pieței fondurilor de investiții, administratorii de fonduri așteptându-se la creșteri atât în ceea ce privește sumele investite, cât și numărul de clienți.

La finalul anului 2024, industria așteaptă și o modificare legislativă importantă – implementarea în România a distribuirii fondurilor prin conturi globale -, schimbare care va deschide noi canale pentru investițiile în fonduri și va stimula vânzarea de unități de fond, ridicând astfel ponderea investițiilor în averea financiară a românilor.

Prezent la eveniment, Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, a declarat că, în opinia sa, noutatea anului 2023 a fost interesul tot mai mare al investitorilor pentru fondurile cu componentă de acțiuni, ponderea cea mai mare fiind pe fondurile diversificate. ”Pentru 2024, sperăm ca evoluția pozitivă să continue, investițiile regulate sunt pe o tendință pozitivă și avem încrederea că românii au prins gustul economisirii recurente”, a explicat Braun Erdei.

Potrivit lui Florin Dolea, CEO Amundi Asset Management, o provocare a anului 2024 va fi perspectiva încetinirii creșterii economice la nivel global, atât în țările dezvoltate, cât și în cele emergente. ”Intrăm într-o perioadă de încetinire a creșterii și este important să vedem ce se întâmplă cu politica monetară, care are influență semnificativă asupra investițiilor. Vedem deja semne că inflația se temperează și sunt semne că băncile centrale se pregătesc pentru o scădere a dobânzilor, undeva spre mijlocul acestui an. Pe fondul scăderii dobânzilor, în partea a doua anului, credem că performanța companiilor se va îmbunătăți și acțiunile se vor ridica și vor oferi oportunități de investiții interesante”, a spus Florin Dolea, la evenimentul AAF.

”A fost un an bun din punctul de vedere al performanței investiționale, am avut o perfomanță foarte bună pentru portofoliul de acțiuni, piața a fost pe trend și am profitat de el, dar acest lucrur reprezintă și o provocare pentru 2024, pentru că probabil se vor schimba lucrurile și fondurile nostre vor trebui cumva rebalansate”, a completat la rândul său, Adrian Dudu, CFA – Chief Investment Officer – Certinvest.

La nivel european, industria de asset management totalizează aproximativ 66.000 de fonduri de investiții – din care cca 36.000 (55%) sunt fonduri deschise de investiții și 30.000 (45%) fonduri de investiții alternative -, și avea 28,6 trilioane de euro în administrarea a peste 4.800 de companii de asset management, potrivit celui mai recent raport EFAMA. În România funcționează 132 de fonduri de investiții (94 fonduri deschise și 38 fonduri alternative). La sfârșitul anului 2023, industria locală de asset management avea în administrare active de aproape 38 mld. lei (cca 7,6 mld. euro).

Comentarii

  1. Educatia se face rapid xand exista interes. Daca s-ar decude ca fiecare sa isi poata investi 1-2% din banii de pensie cum doreste, si sa aiba acces la ei doar dupa 65 de ani, similar cum se poate face in SUA s-ar educa rapid populatia si in 5 ani cred ca ar creste major bogatia populatiei. Insa nu or sa mai poata fi cumparati asa usor de politicieni, deci nu o sa ajunga asa ceva lege prea curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *