România asigură în prezent 80-90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova

energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat luni că, în prezent, România asigură Republicii Moldova 80-90% din necesarul său de energie electrică, scrie Reuters.

Oficialul român a făcut declaraţiile în cadrul celei de-a treia conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Anterior, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Republica Moldova va primi un pachet financiar în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru a-şi acoperi necesarul energetic, iar Germania a promis aproximativ 30 de milioane de euro pentru nevoile energetice ale Republicii Moldova.

Președintele prognozează o adâncire a crizei energetice 

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prognozează o adâncire a crizei economice și energetice din țară. Liderul moldovean a făcut această declaraţie în materialul său pentru publicaţia americană Politico, potrivit Rador.

„Inflația se apropie de 35%, prețurile în Republica Moldova sunt deja exorbitante, lanțul de aprovizionare cu produse a fost perturbat, iar interesele investitorilor s-au slăbit. Drept rezultat, economia țării, cel mai probabil, se va restrânge”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit afirmaţiilor acesteia, prețul gazului în Republica Moldova a crescut de șapte ori, iar al electricităţii – de patru ori. Potrivit calculelor analiștilor citați de Sandu, în acest sezon de iarnă cetățenii moldoveni își vor cheltui 65% din venituri doar pentru plata facturilor la încălzire și electricitate.

În plus, liderul moldovean a anunţat că Chișinăul a oferit azil pentru 650.000 de refugiați ucraineni, dintre care 80.000 se află în continuare pe teritoriul republicii. Maia Sandu se așteaptă, ca în această iarnă, să sosească și mai mulți oameni în republică.

Amintim că, în prima jumătate a lunii noiembrie, s-a anunţat că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a purtat convorbiri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul cărora părțile au discutat despre situația energetică „dificilă” din republică.

Franţa şi Germania promit ajutor financiar pentru nevoile energetice

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat luni că Republica Moldova trebuie ajutată în ce priveşte rezervele energetice. Preşedintele francez, care a făcut declaraţiile în cadrul unei conferinţe cu participanţi donatori pentru Republica Moldova, a anunţat că Republica Moldova va primi un pachet financiar suplimentar în valoare de peste 100 de milioane de euro. Uniunea Europeană trebuie să sprijine Republica Moldova în ce priveşte necesarul său energetic, a subliniat Emmanuel Macron.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat, la rândul său, că Germania va asigura aproximativ 30 de milioane de euro pentru nevoile energetice ale Republicii Moldova. „Nu vom lăsa [Republica] Moldova singură în frig, sau în întuneric”, a declarat Annalena Baerbock.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *